Plumlovský zámek zažije šermířské boje

Plumlov – Mušketýrům, tanečnicím i šermířům bude o víkendu patřit plumlovský zámek. Po oba dny se zde bude konat výjimečná historická akce, v níž nebudou chybět ani souboje na život a na smrt. Šermířské dny odstartují v sobotu v deset hodin dopoledne průvodem vystupujících, po kterém bude následovat verbování švédského vojska za třicetiletého války. Nebudou chybět ani ukázky historických tanců, děti si budou moct zastřílet z luku a hrát si pod vedením stvůr i nestvůr ze středozemě.

„Akce se bude konat za každého počasí," vzkázal kastelán zámku Pavel Zástěra. 

Cipísek zve na Den otevřených dveří

Prostějov – Odpoledne pro rodiče, prarodiče a děti pořádá v sobotu odpoledne Mateřské centrum Cipísek. Od třinácti do sedmnácti hodin se zde bude konat Den otevřených dveří.

„Lidé se zde mohou setkat s bývalými i současnými návštěvníky našeho centra. Nebude chybět ani výstava fotografií, herna pro děti a tvořivá dílnička," zve Jitka Zapletalová z mateřského centra, které už funguje patnáct let. Pro návštěvníky je připraveno i drobné občerstvení. 

PAX rozezní barokní a renesanční hudba

Prostějov – Milovníci vážné hudby by měli v neděli zavítat do PAXU na Brněnské ulici. V budově vedle kostela svatého Cyrila a Metoděje se bude od osmnácti hodin konat koncert renesanční a barokní hudby Flow my tears v podání Dolce foco. Návštěvníkům zahraje Monika Pospíšilová a Jiří Skoček. 

Automobiloví stařečci zaparkují před radnicí

Prostějov – Nablýskaným veteránům bude v neděli dopoledne patřit náměstí před prostějovskou radnicí. Už podevatenácté zde bude Hanácký auto moto veterán klub Prostějov pořádat Setkání veteránistů s historickými vozidly. Akce je letos součástí oslav stého výročí založení radnice. Od sedmi do devíti hodin je naplánovaná přejímka historických vozidel a motocyklů, od deseti do jedenácti poměří historická auta síly v soutěži elegance. V jedenáct hodin se pak kolona veteránů vydá od Trávnické ulice na projížďku městem.

„První trasa povede přes Svatoplukovu, Újezd, Dolní, Joštovo námětí a Sokolskou, druhá přes Svatoplukovu, Újezd, Wolkerovu, Palackého a Blahoslavovu," nastínili organizátoři. 

Běžci poprvé pokoří Čehovskou desetitisícovku

Čehovice – Deset kilometrů v nohách budou mít běžci, kteří poměří síly v Čehovské desetitisícovce. Premiérový ročník závodu startuje v sobotu od osmi hodin na hřišti v Čehovicích.

„Hlavní závod je dlouhý deset kilometrů, pro návštěvníky, žáky a dorost jsme připravili tříkilometrovou trať," vzkazují organizátoři. Prezentace běžců je naplánovaná od osmi do půl desáté, na start se běžci postaví o půl jedenácté. Občerstvení i technické zázemí je zajištěno, startovné vyjde závodníky na padesátikorunu­. 

Stréci posečou farskou zahradu

Němčice nad Hanou – Všichni, kteří mají rádi pohyb, východ slunce, vůni posečené trávy, zpěv skřivánka, orosenou trávu i skleničku by v sobotu neměli chybět na tradičním Sečení trávy. Sekáči se sejdou o půl páté ráno u Žudru v Němčicích nad Hanou.

„Společně se vydáme na farskou zahradu, v pět hodin se za zpěvu lidových písniček pustíme do sečení. O půl sedmé je připravená svačina, pak se pustíme do pohrabávání trávy," zvou Stréci z Němčic nad Hanou. 

Hráči kuliček poměří síly v Křenůvkách

Křenůvky – Malí i velcí milovníci kuliček se v neděli sejdou v Křenůvkách, kde od deseti hodin startuje čtvrtý ročník kuličkového turnaje Křenůvky Open.

„Turnaje se může účastnit každý. Zájemci mohou soutěžit v kategorii juniorů do dvanácti let a v kategorii dospělých," lákají organizátoři.

Dospělí zaplatí startovné osmdesát korun, junioři čtyřicet a nováčci desetikorunu. Trénovat mohou lidé od devíti hodin, kolem půl desáté začne prezentace, samotný závod vypukne v deset hodin.