Přijďte si pochutnat na guláši

Plumlov – Kemp Žralok v Plumlově již po páté láká na jednu ze svých nejpopulárnějších akcí. Tou je konkrétně Plumlovský kotlík. Soutěž ve vaření kotlíkových gulášů proběhne už zítra. „Prezentace družstev potrvá ráno od 9 do 10 hodin, jinak naše velké kotlíkové klání vypukne s úderem desáté," sdělili organizátoři soutěže. Do dvou hodin odpoledne budou soutěžící vařit, až se bude z kotlů (a nejenom z nich) kouřit. „Během té doby na vše dohlédne odborná porota, která bude výtvory soutěžících pečlivě ochutnávat a hodnotit," řekli organizátoři. Návštěvníci samozřejmě nebudou ochuzeni o možnost guláše okoštovat. Vstup je volný. Každý návštěvník bude mít možnost zakoupit si konzumační žetony (10 žetonů/60 korun /10 bodů), za které jim budou u soutěžních stánků vydány degustační porce soutěžních gulášů a družstva pak budou moci bodově ohodnotit. Vyhlášení výsledků je naplánované na patnáctou hodinu. (ros)

Vzhůru na jarmark, film i muziku

Čechy pod Kosířem – V areálu zámku Čechy pod Kosířem v sobotu 3. září proběhnou Dny evropského dědictví. Po celý den budou mít návštěvníci vstup do Muzea Zdeňka a Jana Svěrákových úplně zdarma. Akce započne ve dvě odpoledne. Těšit se můžete na umělecko-řemeslný jarmark, ukázky dřevosochařské práce, projížďky na koni a další pestrý program pro malé i velké. „Zazpívá také uskupení Ohlá nota a v osm večer před zámeckou oranžerií budeme návštěvníkům promítat remasterovanou verzi filmu Obecná škola," zmínili se pořadatelé akce. Po skončení filmu je zajištěn odvoz historickým autobusem ve směru Olomouc. Slosovatelné vstupné je dobrovolné. (ros)

Galerie U Hanáka chystá další výstavu

Prostějov – Milovníci fotografií přírody si od pátku přijdou na své v prostějovské galerii U Hanáka. Tentokrát je autorem snímků Pavel Navrátil, jehož fotografie se často objevují nejenom v prostorách místních galerií, ale také v knihách. Zachycuje hlavně krajiny a dokumentárně také sport. „Fotografuji už řadu let. V patnácti jsem dostal první fotoaparát a od té doby je to mojí vášní. Svou nejnovější výstavu Pohledy a artefakty jsem zaměřil na vodu. Hlavním tématem je hladina jezer. Moje první výstava o Hloučele v Duze byla laděna do modrozlata. I tentokrát, když je hlavním tématem mých fotografií voda, jsem se rozhodl ji ladit do „vodova", ale pro změnu do modrozelena," říká autor fotografií Pavel Navrátil. Slavnostní vernisáž začne v 17:30 v prostorách galerie. Zájemci budou mít možnost si fotografie prohlédnout až do 4. října. (ros)

Smržická šlapka pořád šlape

Smržice – Pro všechny příznivce a milovníky cykloturistiky je tu opět další ročník oblíbené akce Smržická šlapka, kterou pořádá místní Klub českých turistů. V sobotu 3. září může do sedla svého bicyklu usednout každý, kdo by měl zájem se této již tradiční akce zúčastnit. Tentokrát pořadatelé připravili rozšířený počet cyklotras. Naopak už tradiční je místo a čas startu: první závodníci se mohou hlásit za smržickým kulturním domem v sedm hodin ráno. (ros)

Více ZDE

HŽP oslaví 65 let s návštěvníky

Výroba pružin ve společnosti HŽP v Prostějově. Ilustrační foto.Zdroj: Petra Jurásková

Prostějov – Sobotní odpoledne v areálu HŽP v Prostějově bude patřit oslavám. Při nich se kromě vytváření nejdelší pružiny na světě můžou příchozí těšit i na bohatý program pro děti i dospělé. „Doufám, že možnost podílet se na vyrobení nejdelší pružiny na světě bude velkou atrakcí pro všechny naše hosty. Ale nemusí se bát, nebude to nic složitého," slibuje generální ředitel firmy HŽP Petr Vaněk.

Oslavy začnou ve 13.30, od čtrnácti hodin až do devatenácté hodiny večerní budou k dispozici atrakce pro děti, jakými jsou jízda na koloběžkách,ma­lování na obličej nebo dětské divadlo. Na své si při koncertech Klementova Lazaretu nebo ABBA Revival přijdou i dospělí. Akce vyvrcholí ve 20.45, kdy je přichystán ohňostroj. (zm)

Více ZDE

DALŠÍ AKCE:

Plumlovský drak

Kdy: od pátku 2.9. od 8 hodin do neděle 4.9. do 20 hodin

Kde: pláž U Vrbiček, Plumlov

Za kolik: v pátek vstup zdarma, vstup v sobotu za 30 Kč, vstup v neděli za 10 Kč, děti do 12 let mají po celou dobu trvání akce vstup zdarma

Každoročně stále populárnější akce slibuje velkou podívanou. Během tří dnů se mezi sebou utkají týmy v závodech dračích lodí. V pátek budou o pohár Plumlovského draka bojovat školáci, v sobotu a v neděli síly změří posádky velkých a malých lodí v závodech na 200 a 1000 metrů. Po dobu trvání závodů čeká na návštěvníky bohatý doprovodný program: nafukovací atrakce, skákací hrad, možnost půjčení šlapadel a gumových lodí Gumotex, projížďky na koních, ukázka hasičské techniky, diskotéky a koncert.

VÍCE ZDE

Vrbátky lákají na hodové veselí

Vrbátky - Sobotní odpoledne a večer budou ve Vrbátkách věnovány hodovým slavnostem. Třetího září na hřišti se chystá program vhodný prakticky pro každého. „Pro děti jsme připravili diskotéku, modelování balonků, skluzavku a malování na obličej. Ti starší si mohou vyzkoušet jízdu na vozítkách Segway," lákají organizátoři. Návštěvníci si také užijí spoustu dobrot, sladkostí a nápojů všeho druhu. Jejich oko potěší pohled na orientální tanečnice Johanara group, ucho zase kapela Quercus. Hodové veselí zakončí ohňová show. (ros)

Hudba se rozezní smržickou farou

Smržice – Hudba i sport. To vše čeká v sobotu 3. září návštěvníky ve Smržicích. Od 17 hodin se v areálu tamní fary koná hudební festival Fara Smržice. „Na festivalu vystoupí reggae kapela Homebowyrasta, muzikant Mara Soldán a folková kapela Jižní ryba," zmínili se pořadatelé s tím, že vstupenky v hodnotě 100 korun lze zakoupit v kanceláři CA Renata v ulici Rejskova v Prostějově a na obecním úřadě ve Smržicích. (ros)

Hody v Dubu: Kolotoče, zábava i stánky

Dub nad Moravou – Na fotbal, duchovní zážitky i pouť zvou na prodloužený víkend do Dubu nad Moravou. Odehraje se zde totiž již tradiční hlavní pouť a hody, akce pořádaná místní farou a obecním úřadem. „V sobotu v osmnáct hodin vyjde slavnostní průvod z Nenakonic od sochy Anděla Strážce do dubského kostela Panny Marie, kde bude od devatenácti hodin mše svatá," informují organizátoři o duchovní části události. Hodinu po začátku mše se pak mohou lidé těšit na světštější zážitky, v Sokolské zahradě totiž tou dobou bude začínat hodová diskotéka. Bohoslužby, ale také fotbalové zápasy však budou probíhat v pátek, v sobotu i v neděli. O víkendu se pak mohou sportovní příznivci těšit i na fotbalové zápasy, v nichž se představí mládí i zkušenosti. Více informací o blížící se pouti s hody poskytuje web Dubu nad Moravou.