Do Brodku míří Stracené ráj

Na pořádný hudební zážitek se mohou těšit návštěvníci zámku v Brodku u Prostějova. Už v pátek večer sem zavítá legendární kapela Stracené ráj. Hlavním prvkem jejich tvorby je to, že většina skladeb je napsána v hanáckém nářečí. A i právě proto sklízí u fanoušků velký úspěch.

„Za vstupenku zaplatíte 100 korun a startujeme v devatenáct hodin,“ vzkazují pořadatelé ze Spolku kultura na Dosah ruky Brodek u Prostějova.

Festival Pod Lipami 

K tradičním akcím v Prostějově patří již tradičně také multižánrový festival Pod Lipami. I letos pořadatelé lákají na bohatý program. Z hudebníků se představí například Wunder Bar Band, Acute Dose, Daniel Jun, Marek Soldán a celá řada dalších.

„Máme připravený i doprovodný program v podobě tvořivé dílničky pro děti, graffiti/art jamu či výstavy z brněnské káznice,,“ vzkazují organizátoři s tím, že je zajištěno i občerstvení. Akce startuje sobotní šestnáctou hodinou U Kalicha 1 v Prostějově a afterpárty se letos uskuteční v klubu 27 Music bar.

Zákaz vjezdu na Brněnskou ulici strašil řidiče tři a půl měsíce.
Brněnská bude od pondělí konečně průjezdná

V Čechách oslaví Svatojánskou noc

Na opravdu netradiční akci se mohou těšit návštěvníci, kteří v sobotu večer zavítají do zámeckého parku v Čechách pod Kosířem.

„Od osmnácti hodin bude připravena cesta parkem s lesními strašidýlky. Kolem deváté večer pak přijde na řadu světluškový průvod a po něm vatra, tradice a písničky,“ představují program organizátoři akce.

Nebudou chybět ani další doprovodné aktivity. Připravena je kavárna na zámeckých schodech, otevřená černá věž s výhledem , netradičně nasvícený zámecký areál a v rámci cesty parkem i tvořivé dílničky.

Doporučenou výbavou je lucernička či lampion a nějaká dobrota na opékání k ohni. Akce, na které je vstupné dobrovolné, se koná pouze za příznivého počasí.

Určice si připomenou výročí republiky

Velkou slávu zažijí o víkendu v Určicích, kde se konají slavnosti spojené s letošním 100. výročím od založení Československé republiky. Oslavy budou spojené s otevřením nového sběrného dvora a nebude chybět ani prohlídka jeho zázemí. Během odpoledne vystoupí děti z mateřské a základní školy.

„Nebude chybět ani průvod k Pomníku padlých. V průvodu pojede se svým koňským potahem na žebřiňáku pan Václav Obr a poveze členy hudební skupiny Šlapeto, kteří cestu doprovodí hudbou a zpěvem,“ vzkazují z Určic. Dojde také na vysázení lípy svobody a k dispozici budou koláčky, které hostům nabídnou hanačky a hanáci. V přísálí sokolovny si můžete prohlédnout výstavu o významných osobnostech obce, dobové fotografie a obrazy Určic.

Ilustrační foto.
Mostkovicemi projíždí deset tisíc aut denně. A nikde žádný přechod

Do Žraloka se sjedou škodovky

Další motoristickou akci pořádají v sobotu v plumlovském autokempu Žralok. Tentokrát se sem sjedou Škodovky. Srazu se mohou účastnit všechny škodovky po model Favorit/Felicia. Program bude opravdu nabitý.

Připraven je orientační závod s úkoly, slalom automobilů, vyhodnocení nejlepších automobilů - nejlepší interiér a nejlepší motorový prostor. Proběhne také spanilá jízda na náměstí v Prostějově kolem sedmnácté hodiny před vyhodnocení soutěží.

„Po celé odpoledne bude k dispozici grill, pivko a nealko. V prodeji budou trička a přívěšky pro všechny nadšence. O pohodový hudební doprovod se postará po celý den DJ Malda Maldini,“ lákají na akci pořadatelé s tím, že afterpárty proběhne u Sandokana, kde vystoupí dvě kapely - Chilly Weather a Něco Mezi. Pro návštěvníky je vstupné zcela zdarma.

Legendy zahrají na přehradě

Sobotní večer na plumlovské přehradě se opět po roce ponese v duchu legendárních kapel, kterých se na podiu na pláži u Vrbiček vystřídá hned několik.

Posluchači se mohou těšit na Katapult revival, Smokie revival, Absolute bon Jovi revival a Black Sabath Dio Tribute revival.

„Za vstupenku u nás na místě zaplatíte sto padesát korun a startujeme v devatenáct hodin,“ vzkazují pořadatelé s tím, že o občerstvení určitě nebude nouze.

Ilustrační foto.
Domamyslická stěna nabídne běžcům novinky, sprchy i šatny

Vrahovický bicykl zve všechny cyklisty

V sobotu si na své přijdou i příznivci sportovních aktivit, především pak jízdy na kole. Ve Vrahovicích v osm hodin ráno startuje Vrahovický bicykl. Závodníci mohou startovat individuálně až do desíti hodin. Připraveny jsou dvě rovinaté trasy. Zájemci si mohou zvolit mezi 25 nebo 62 kilometry.

Vyrazte na zámek za pohádkou

Plumlovský zámek se v sobotu a neděli odpoledne opět promění v pohádkovou říši. Opět se zde konají pohádkové prohlídky, které měli v tomto složení premiéru v dubnu. I tentokrát nebude chybět princezna, která ráčkovala, Elixír a Halíbela nebo zlí výběrčí daní. Vstup do zámku je od 13 do 18 hodin v každou celou hodinu. Děti za vstupenku zaplatí 60 korun, dospělí pak 120 korun.

Pohádkový les pobaví děti i dospěláky

Pohádková sobota bude také v obci Krumsín, kde si připravili tradiční pohádkový les. Sedmnáctý ročník akce proběhne u rybníka Milíře od půl druhé odpoledne.

„Na programu je cesta lesem plná pohádkových postaviček, zábavné úkoly na stanovištích, skákací hrad nebo jízda na koních.,“ říkají o akci pořadatelé z kulturní a školské komice při obci Krumsín. Na akci je připraveno také bohaté občerstvení a za vstupné děti zaplatí 50 korun.

Plumlovská přehrada
Voda v přehradě má stále za jedna, o víkendu ji rozvlní rock

Zdoláte Drahanskou vrchovinu?

Cyklistická soutěž se v sobotu koná také na Protivanovsku. Právě základní škola Protivanov se zdejším městysem pořádá závod Pohár drahanské vrchoviny. O tom, že se závodu může zúčastnit opravdu každý svědčí i jeho motto: „Závody horských kol pro všechny“

Letňák otevírá brány

V pátek večer se poprvé otevřou brány letního kina v Mostkovicích. To na zahájení své sezóny zařadilo snímek od pánů Svěráků s názvem Po strništi bos. Promítání začíná v půl desáté večer a vstupné zůstává stejně jako loni 80 korun. Další promítání je připraveno hned na sobotu, kdy je na programu film Alibi na klíč a další pátek pak zimní komedie Špindl.