Hrdibořice si připomenou kouzlo starých betlémů

Hrdibořice – Pokud pořád ještě nejste naladěni na vánoční atmosféru, můžete se o to pokusit v Hrdibořicích. V sále místního obecního úřadu totiž chystají vánoční výstavu spojenou s doprovodným programem. Nejdříve na počest otevření výstavy zazpívají v sobotu ve čtrnáct hodin žáci ze Základní školy ve Vrbátkách, poté bude středem veškerého dění právě sál obecního úřadu. Tam na návštěvníky za dobrovolné vstupné čeká výstava perníkových chaloupek a betlémů různého stáří. Nebude také chybět ani soutěž o nejzdařilejší perníkový výrobek. Výstava bude v sobotu končit v osmnáct hodin, avšak ti, co ji nestihnou, nemusejí zoufat, protože se bude vystavovat i následující den od čtrnácti do osmnácti hodin. (zm)

Hory můžete vidět i v Národním domě

Prostějov – Do krásné přírody, ale také světa plného nebezpečí a dobrodružství, nás v pátek zavede akce v prostějovském Národním domě. Od osmnácti hodin zde bude k vidění prostějovská část festivalu Snow film fest, který si získal publikum jak v České republice, tak na Slovensku. Pokud tedy s hrdiny snímků chcete navštívit marocký Atlas, zažít výstup na K2 nebo projet transsibiřskou magistrálu, máte jedinečnou možnost. (sob)

Němčicemi se proženou čerti

Němčice nad Hanou – Souboj dobra a zla se chystá v neděli od sedmnácti hodin v Němčicích nad Hanou. Na místním Palackého náměstí se pokusí ti hodní zachránit Nebeskou knihu před pekelnými silami. Samozřejmostí je i bohaté občerstvení, jarmark nebo různé hry. To vše za dobrovolné vstupné. (zm)

Ochotníci překvapí děti mikulášskou nadílkou

Tištín – Mikulášskou nadílku s čertovským překvapením chystají tuto sobotu v Tištíně od sedmnácti hodin. Návštěvníci se můžou těšit na bohatý program pod taktovkou tištínských ochotníků a nebude samozřejmě chybět ani parádní občerstvení. (zm)

Za dětmi přijde Mikuláš. I s čerty

Prostějovsko – Hned na několika místech Prostějovska čekají na děti mikulášské nadílky dvakrát. Domácí totiž doplní ještě ty obecní. Svou tradici už má třeba akce v Kostelci na Hané. Loni se účastníci mohli kochat ztečí ze strany čertů, letos mohou očekávat ohňostroj. Na návštěvníky čekají také dětská vystoupení či několik stánků s vánočními ozdobami a občerstvením. Akci, na které o mikulášské nadílky nebude nouze, moderuje Martina Quítko Procházková. (sob)

Další mikulášské nadílky v okrese

Jednov 3.12. (17 hodin, před kostelem)

Ludmírov 4. 12. (15 hodin, sál ZOD)

Dobromilice 5. 12. (v domácnostech, nutnost objednání v knihovně nebo obchodě)

Němčice nad H. 5. 12. (v domácnostech, nutnost objednání v knihovně nebo kulturním středisku)

Držovice 5. 12. (17 hodin, u kostela)

Lipovou budou znít varhany

Lipová – Je libo adventní koncert? Příležitost poslechnout si duchovní hudbu, máte v neděli od patnácti hodin v evangelické modlitebně v Lipové. Hru na varhany zde doplní komorní pěvecký sbor. (zm)

Do Stražiska zvou na tvoření, do Čelechovic na výstavu

Prostějovsko – s blížícími se Vánoci roste také počet akcí, které na ně odkazují. I tento víkend je tak možné zajít na prodejní výstavy nebo dílny, kde si můžete vytvořit třeba dekoraci. V pátek od šestnácti hodin tak mohou v obecním úřadě Stražiska ukázat šikovné ruce malí i velcí.

e stejný den pak mohou lidé přijít nasát vánoční atmosféru do čelechovické sokolovny. Kromě adventní výstavy a punče se pak návštěvníci mohou těšit i na další program. „Od půl páté vystoupí žáci základní a mateřské školy, taneční kroužek i pěvecký sbor. V sedmnáct hodin spustí Abba revival, k dispozici budou také dílničky pro děti," prozradili k dění v sokolovně organizátoři.

Zámek zve na adventní prohlídky. Potkáte i ledovou královnu

Plumlov – Projít si krásnou historickou stavbu a k tomu se něco dozvědět o vánočních zvycích? Proč ne? Na zámku v Plumlově chystají o tomto víkendu Putování adventem, u kterého se pobaví nejen děti, ale i dospělí.

Víkendová akce na zámku navazuje na pohádkové prohlídky, které zde pořádají poměrně často. Postavy, které návštěvníky doprovázely při minulých prohlídkách, však nahradí třeba tančící vločka nebo ledová královna.

„Putování adventem bude prohlídka zámku s divadelním doprovodem. Zápletka tkví v tom, že dvě děti zabloudí a dostanou se do zapomenutého zámku, kde budou poznávat svět Vánoc. Dozvědí se tak díky tomu něco o různých vánočních tradicích, potkají postavy spojené s tímto svátkem a na závěr se všichni setkají, takže to rozuzlení dopadne dobře," prozradil pokladní plumlovského zámku Jiří Trunda.

Návštěvníky kromě divadelního doprovodu určitě oslní i úžasně nazdobené útroby zámku. „Celý zámek se promění v takový krásný vánoční svět," dodal Jiří Trunda.

Do zámku se v sobotu i v neděli bude vstupovat vždy v celou hodinu od čtrnácti hodin, poslední vstup je pak naplánován na dvacátou hodinu. Děti do pěti let mají vstupné zdarma, starší ratolesti do patnácti let musí zaplatit šedesát korun, dospělí pak o čtyřicet korun více. (zm)

Sobotní noc bude patřit Indie rocku

Prostějov – Noc plnou rocku mohou v sobotu zažít návštěvníci hudebního klubu Apollo 13 v Prostějově. Vystoupí zde totiž prostějovsko-olomoucká kapela Froples a také ostravská Places. Obě kapely mají mnoho společného: kromě producenta Tomáše Neuwertha a vyznávání hudebního stylu Indie rock také to, že obě vystoupily na známém festivalu Rock for people.

„Kromě dosud vydaných skladeb se můžeme těšit také na premiéru nového singlu Froples, jež by mělo vyjít začátkem roku 2017. Dvojici doplní svým vystoupením Adam Blazer. Ten předvede nálož osobitých písniček, které sám nahrál na svoje poslední album Broken Rose a kromě toho přiveze i novinky," zve člen skupiny Froples Ondřej Duchoň. Událost začne ve 20 hodin.

Na Prostějovsku se rozsvítí další stromečky

Prostějovsko - Přestože většina vánočních stromků už na obcích svítí, další vlna rozsvěcování nás čeká o víkendu. Nevyhne se ani některým obcím v okrese. V sobotu se tak přidají třeba v Jednově. Organizátoři lákají na vystoupení dětí, setkání s Mikulášem a dokonce i na trubače. Akce je spojená s mikulášskou nadílkou, děti se tak mohou těšit na drobné dárečky. Akce začíná v sobotu úderem sedmnácté hodiny před místním kostelem.

Další rozsvěcení vánočních stromků v okrese

3.12. Ptení (17 hodin)

3.12. Brodek u Konice (17 hodin)

3.12. Krumsín (17.30)

V Krumsíně se hasiči pochlubí novým přírůstkem

Krumsín - Nový automobil představí v sobotu večer krumsínští hasiči. Obec pro ně získala dotaci více než půlmilionu korun a i díky ní bude nově místní jednotce sloužit Fiat Ducato s požárním přívěsem. "Slavnostní předání s možností prohlídky vozidla a požárního přívěsu proběhne v rámci čertovského průvodu a rozsvícení vánočního stromu v době mezi 17:30 – 18:30 hodin. Přesný čas nelze blíže specifikovat," informoval starosta obce Jaroslav Střelák. Celá akce proběhne před krumsínským kinem.