Náměstí bude patřit Dni životního prostředí

Prostějov – Šest různých organizací, které mají co do činění s přírodou a její ochranou, si na sobotní dopoledne přichystalo bohatý program. Osvětová akce s názvem Den životního prostředí startuje v devět hodin ráno.

„Představí se ochránci přírody, včelaři, zahrádkáři, bonsajisté, myslivci a lidé za záchranné stanice pro handicapovaná zvířata," vyjmenovali organizátoři z prostějovského Ekocentra Iris.

Pro děti a dospělé bude připravena nejen spousta aktivit zaměřených na ochranu životního prostředí, ale také informace o přírodě v regionu. Program lidem zpříjemní i vystoupení pěveckého sboru Nota Bene Prostějov a dalších kapel.

V Hačkách se sejdou milovníci rumu

Hačky – Řízenou degustaci exkluzivních rumů mají na sobotní odpoledne v plánu v Hačkách. V místní hospůdce Na Chalupě startuje od čtrnácti hodin.

„Degustací bude provázet Alexander Mikšovic, který je expertem v oboru alkoholických nápojů a koktejlové kultury a na svém kontě má několik odborných knih," lákají na akci organizátoři. Na degustaci je nutná rezervace, milovníci rumu za ni zaplatí 450 korun. 

Kralicemi se ponesou klebete

Kralice na Hané – Příznivci folklóru se setkají v sobotu v Kralicích na Hané, kde se budou v areálu zámeckého parku u kulturního domu konat už tradiční Kralecky klebete. Patnáctý ročník oblíbené akce odstartuje v sedmnáct hodin.

„Lidé se mohou těšit na ukázku typické hanácké svatby. V programu vystoupí společně s domácími soubory Klas, Klásek a Kláseček horácký soubor Pramínek z Jihlavy, k tanci a poslechu bude hrát cimbálová muzika Primáš," lákají pořadatelé z hanáckého souboru písní a tanců Klas a slibují, že jídla i pití bude dost. Vstupné na akci je dobrovolné, v případě nepříznivého počasí se akce přesune do kulturního domu. 

Zámek hostí výstavu obrazů Renáty a Tomáše Lacinových

Plumlov – Temné náměty inspirované sci-fi a fantasy, i další zajímavá výtvarná díla budou ke zhlédnutí na výjimečné výstavě Renáty a Tomáše Lacinových, která bude zahájena v pátek 10. června v 18 hodin v Kamenném sále na nádvoří plumlovského zámku…VÍCE K VÝSTAVĚ

Talent zpěváků prověří Kladecký kos

Kladky – Dětskou pěveckou soutěž chystají na sobotu v Kladkách. Na místním fotbalovém hřišti bude od čtrnácti hodin startovat už čtrnáctý ročník soutěže s názvem Kladecký kos.

„Účastnit se mohou zpěváci od tří do šestnácti let. V přestávkách vystoupí mimo jiné taneční obor ze Základní umělecké školy v Konici," uvedla za organizátory Alena Bartošová. 

Otinoves provoní guláše

Otinoves – Soutěž ve vaření guláše v kotlíku naplánovali na sobotu v Otinovsi. Kuchaři se sejdou ve sportovním areálu a v pravé poledne začnou rozpalovat ohně. Program pro návštěvníky však startuje až o dvě hodiny později. „

Od čtrnácti do sedmnácti hodin bude hrát dechová krojovaná hudba Krumsíňanka, o půl třetí vystoupí vicemistr ve střelbě z kuše Bohumil Korbař a ve tři hodiny je na programu vystoupení Plumlováčku," nastínili program organizátoři.

V sedmnáct hodin se návštěvníci dozvědí, kdo uvařil nejlepší guláš, o hodinu později pak odstartuje taneční zábava se skupinou Tamdem. Děti se mohou po dobu akce zabavit na skákacím hradě nebo s balonky s héliem, návštěvníci mohou ochutnat regionální produkty i dobroty z udírny.

Akce se koná pod záštitou ministra zemědělství ing. Mariana Jurečky.

Lidé se setkají s díly malířky Lilian Amann

Plumlov – Kresby rudkou, malby akrylem i ukázka komputerové grafiky. Zhruba čtyřicítka obrazů malířky Lilian Amann bude od neděle k vidění na plumlovském zámku, kde startuje retrospektivní výstava s názvem Setkání s originály…VÍCE K VÝSTAVĚ

Věž kostela zaplní fotografie

Prostějov – Galerie Cyril ve věži kostela svatého Cyrila a Metoděje bude od pátku patřit Lence Lukačovičové. Slovenská autorka představí svou tvorbu lidem v Prostějově v osmnáct hodin.

„Ve svých pracích se zabývá existencí fotografie jako takové. Jejím tématem jsou političtí vězni především z období normalizace, fotografuje prostory bývalých věznic, které propojuje s fotkami lidí a měst z archivů," nastínil David Bartoš. Galerie je otevřená každou neděli od deseti do jedenácti hodin.