Repechy Tour poměří síly cyklokrosařů

Repechy – Další ročník cyklokrosového závodu, ve kterém mohou děti i dospělí poměřit síly na krosové dráze, startuje v sobotu v Repechách.Ilustrační foto.

„I letošní závod se snažíme přizpůsobit nejširší veřejnosti a nalákat tak účastníky všech věkových kategorií. Máme připraveno několik závodních kategorií podle věku a zkušeností závodníků. Pro nejmenší je připravena stometrová dráha, kde se budou předhánět na odrážedlech. Ti nejlepší jezdci poměří své síly na tří a půl kilometrovém okruhu," uvedl organizátor akce Břetislav Usnul.

Podmínkou pro každého závodníka je vlastní cyklistická přilba a bezpečně seřízené kolo.

„Účastníkům samozřejmě doporučujeme horské kolo, ale není to podmínkou. Připravená trasa je technicky nenáročná, takže ji zvládnou i naprostí začátečníci. V minulém roce jsme přivítali kolem osmdesátky účastníků a věřím, že letos jich bude ještě více. Největší radost máme ze závodících dětí," doplnil Břetislav Usnul.

Cyklokrosařské klání startuje v sobotu v devět hodin dopoledne u penzionu Lada v Repechách a slavnostní vyhlášení bude probíhat od čtrnácti hodin. 

Plumlovským zámkem se rozezní vojenské povely i střelba z kulometu

Plumlov – Návštěvníci plumlovského zámku se v sobotu ocitnou uprostřed největších válečných konfliktů v dějinách lidstva. Herci v dobových uniformách z první i druhé světové války oživí nedávnou historii z minulého století…VÍCE VČETNĚ PROGRAMU

Ochránci přírody provedou okolím LipovéStudánka Na Pohodlí

Prostějov – Vydat se vycházku okolím Lipové mohou lidé, kteří se v sobotu připojí k prostějovským ochráncům přírody.

„Navštívíme kamenný hrádek Špacírštajn a budeme pokračovat po žluté značce do cílové obce Pohodlí, kolem několika upravených studánek," nastínili trasu ochránci přírody z Ekocentra Iris s tím, že na osmikilometrové trase se lidé dozvědí, jak hledat kešky nebo jak správně pracovat s navigací.

Účastníci se sejdou na prostějovském autobusovém nádraží v 7.45 hodin, odkud pojedou autobusem do Lipové. Zpáteční autobus z Pohodlí do Prostějova vyráží v 16:14. 

Hanácká sekyrka prověří dovednosti hasičů

Kostelec na Hané – Už po jedenácté se do Kostelce na Hané sjedou dobrovolní hasiči, aby poměřili síly a znalosti na Hanácké sekyrce. Tradiční soutěže hasičské všestrannosti prověří zdatnost hasičů na disciplínách, které napodobují reálné zásahy. Soutěžní klání startuje v sobotu v deset hodin…VÍCE

Suchdolský kostel oslaví 250. výročí 

Suchdol – Suchdolský kostel Navštívení Panny Marie, který byl podle pověsti založen na počest zázračné studánky zvané Svatá Voda, oslaví v neděli své dvěstěpadesáté výročí posvěcení. Slavnost zahájí v deset hodin dopoledne mše svatá, oslavy budou pokračovat od čtrnácti hodin na hřišti v Jednově.

„Program Farního odpoledne na hřišti zahájí Schola se svými křesťanskými písněmi. Návštěvníci se mohou těšit i na lidového vypravěče Jiřího Vrbu a jeho historky. Mladí hasiči ze Suchdola předvedou hašení požáru a závěr programu bude patřit divadelním ochotníkům z Hrochova.

Celé odpoledne bude doprovázet dechová kapela Věrovanka pod vedením Jiřího Uhlíře a pro tanečníky jsme přichystali parket," uvedla starostka obce Jitka Zahálková a dodala, že v případě nepříznivého počasí se farní odpoledne přesune do Kulturního domu v Suchdole. (dm)