Podzimní Restaurant Day navnadí chuťové buňky

Prostějov – Dlouho očekávaný festival dobrého jídla je tady. Gurmáni se sejdou už v sobotu od jedenácti hodin v restaurační části Národního domu. Akce, která se koná v rámci projektu Zdravé město, proběhne v Prostějově už po několikáté.

„Jarní Restaurant Day se nadmíru vydařil, proto se těšíme i na jeho podzimní variantu. Přihlášení kuchaři, pekaři i cukráři nabídnou vše od různých druhů masových specialit, sushi, polévek, buchet a dalších dobrot," nalákali pořadatelé.

Kostelecké zahradnictví láká na vánoční dekorace

Kostelec na Hané – Zahradnické centrum Marciánová v pátek v osmnáct hodin zahájí vánoční výstavu Dotek Vánoc, plnou bohatého programu pro děti i dospělé.

Výstava s vánoční tématikou potrvá až do devětadvacátého listopadu.

„Už tuto sobotu, po pátečním oficiálním zahájení výstavy, bude krom prezentace vazeb a vánočních dekorací v zahradnickém centru probíhat i soutěž ve zdobení perníčků a malování baněk. Pro děti připravujeme i dětský fotokoutek," nalákali pořadatelé.

Ochránci přírody budou uspávat ježky

Prostějov – Tradiční uspávání ježků si připravili ochránci přírody ze sdružení Iris. Poutavou besedu o životě ježků si nenechte ujít už v pátek od šestnácti hodin v Kovárně Ekocentra. Návštěvníci se dozvědí, jak ježek dělá klubíčko, kolik má bodlin, jestli má ocásek nebo jaký má zrak. Akce je směřovaná k záchraně mladých ježků, kteří by nepřežili zimu.

„V rámci besedy bude probíhat i ukázka živých ježků, které společně zvážíme a zjistíme, zda by zimu přežili, či ne. Celou besedu bude doprovázet vedoucí Stanice pro handicapované živočichy z Němčic nad Hanou, který o nezazimované ježky pečuje," uvedli pořadatelé. Vstupenkou pro návštěvníky bude poplatek dvacet korun, nebo kočičí konzerva, která poslouží jako potrava ježkům. Kdo by chtěl přispět na mladé ježky a nezúčastní se páteční besedy, může přinést kočičí konzervy přímo do sídla Ekocentra Iris každé úterý a čtvrtek mezi třináctou až šestnáctou hodinou.

V Němčicích zažijí divoký západ

Němčice nad Hanou – Dvaadvacátý country bál v Němčicích nad Hanou už brzy napíše svou další kapitolu. Kovbojské klobouky a kostkované košile se budou prohánět v Saloonu němčické sokolovny už tuto sobotu od dvaceti hodin. K tanci i poslechu zahrají kapely Prak a Tak určitě!. O zábavu se zase postarají tanečníci ze skupiny Virginia a western show předvede Kántrošbáloš a Long vehicle circus. Krom nabitého programu na návštěvníky čekají i pravé westernové soutěže.

Adventní jarmarky nabídnou vánoční dekorace i aktivity pro děti

Seloutky, Laškov – Hned dva adventní jarmarky proběhnou tuto sobotu na Prostějovsku. V devět hodin odstartuje v místní sokolovně v Laškově Vánoční jarmark, kde si návštěvníci mohou zakoupit mimo jiné i výrobky dětí ze základní a mateřské školy.

O hodinu později zahájí svůj jarmark i v Seloutkách. V tamějším obecním sále si mohou dospělí nakoupit vánoční dekorace i drobné dárečky, zatímco jejich děti budou od čtrnácti hodin vyrábět sněhuláčky, nebo si budou moct vyzkoušet malování na obličej.

Otužilci si zaplavou v Plumlovské přehradě

Plumlov – O ledovó čapo Boba Pácla budou soutěžit závodníci v zimním plavání. Soutěž na Plumlovské přehradě vypukne už tuto sobotu o půl dvanácté dopoledne a všechny zvědavce i otužilce srdečně zve Oddíl dálkového a zimního plavání a turistika TJ Haná Prostějov.