Josefkol láká na koně i řemeslníky

Milovníci historických kočárů mohou o víkendu zavítat na již jedenáctý ročník Josefkolu do Čech pod Kosířem. Stejně jako předchozí ročníky je i tento originální.

„Letošní Josefkol je věnován poslednímu rakousko-uherskému císaři a českému králi Karlu I.“ uvedl ředitel Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem Václav Obr.

Návštěvníci uvidí přehlídky nejrůznějších kočárů a také ukázky těch nejlepších řemeslníků, kteří spolupracují s museem už řadu let.

„Další letošní zajímavostí je i večerní program, kde návštěvníci uvidí jak se jezdilo s Kočáry v noci. Tedy s loučemi a lucernami,“ dodal Obr.

Program začíná v sobotu vdeset hodin v zámeckém parku a končí v neděli v sedm večer. Vstupné na akci je 120 korun pro dospělé a 60 korun pro děti.

JosefkolZdroj: Tomáš Kiss

Keltská noc rozzáří Plumlov

Již neodmyslitelnou součástí letního programu na Prostějovsku je Keltská noc v campu žralok v Plumlově.

17. ročník této akce proběhne už tento pátek a sobotu.

„Velkou novinkou letošní Keltské noci bude vystoupení skupiny CELKILT z Francie, která se řadí k nejlepším keltským hudebním projektům součastné Evropy,“ uvedl hlavní organizátor celé akce Tomáš Somr

Návštěvníci se mohu kromě hudby a tance těšit i na předvedení různých dobových řemesel a také se něco dozví o Keltské historii a tradicích. Vstupné na oba dny je 450 korun a na jednotlivé dny 300 korun. 

Kovaříkova vila v Prostějově
Pozapomenutou Kováříkovu vilu čeká oprava. A nové využití

Otaslavice otevírají koupací biotop

Program otevření nového koupacího biotopu zveřejnila obec Otaslavice. Ta po letech našla využití a během loňska a letoška nechala přetvořit dlouhé roky chátrající koupaliště na přírodní koupací biotop. Tedy koupaliště, kde se například alergici nemusí bát chemicky upravené vody.

Slavnostní otevření přitom bude brzy, už 21. července. Představí se zde parašutisté, také revivalové kapely. Chybět nebude diskotéka. Program začíná ve 14 hodin. 

Nové biotopové koupaliště v Otaslavicích
Otaslavice otevírají koupací biotop. A chystají k tomu slavnost

Vzhůru na hody do Němčic

Kde: Němčice na Hané
Kdy: 20. 7. Od 17 hodin
Vstupné: vstup je zdarma
Proč akci nevynechat: Návštěvníci se mohou těšit na tradiční němčické hody. Čeká je totiž spousta lidové hudby, krojovaný průvod nebo soutěž o hanácký vdoleček. Chybět nemůže ani vernisáž výstavy malíře Karla Černého.

Z pohádky do pohádky aneb rej čarodějnic

Kde: náves v Hrochově
Kdy: 21. Července ve 14 hodin
Vstupné: dobrovolné
Proč akci nevynechat: Dobrodružnou cestu lesem si pro děti připravili hrochovští hasiči. Na děti čeká napínavá cesta plná her, různých úkolů a pohádkových bytostí. V závěru programu bude vyhlášena Miss Pohádka. Mimo cesty lesem si budou moct návštěvníci umíchat čarovný lektvar, nebo se naučit poskytovat první pomoc.

Hloučela u Žárovic. Sucho jindy dravou říčku proměnilo v kamenité koryto s občasnými tůňkami
Romže je na suchu. Zoufají si rybáři i ekologové