Lidé se podívají na dno hanáckých moří

Prostějov – Na promítání filmů spojených s besedou jejich tvůrců lákají v pátek prostějovští ochránci přírody.

„Na programu je promítání geologicky zaměřených filmů Ivana Stříteckého. Lidé budou moct zhlédnout starší film Na dně hanáckých moří a úryvky z nového filmu Cesta ke kameni," lákají ochránci přírody.

Po promítání se mohou lidé těšit na besedu s autorem a s protagonisty filmu, s lidmi si popovídá Václav Kopečný, Lukáš Spíchal a Pavel Provaz. Filmový podvečer startuje v šestnáct hodin v kovárně ekoncentra na Husově náměstí. 

Myslivci odhalí vzácné trofeje

Žárovice – Chovatelskou přehlídku trofejí spárkaté zvěře pořádají tento víkend v kulturním domě v Žárovicích. K vidění budou především srnčí parohy či jelení chlouba. Trofeje pocházejí z kusů střelených v honitbách prostějovského okresu, vojenských lesích a na Drahanské vrchovině.

„Je to amatérská přehlídka, která by měla ukázat ty nejlepší trofeje loňské sezóny," lákají organizátoři akce.

Myslivci budou své úlovky vystavovat vždy od osmi hodin ráno, v sobotu do pěti odpoledne, v neděli do dvanácti hodin.

Na sobotní dopoledne plánují organizátoři vystoupení mysliveckých trubačů, milovníci zvěřiny se mohou těšit i na tradiční mysliveckou kuchyni. Nebude chybět ani prodej mysliveckých potřeb či laserová střelnice. 

Vrchoslavičtí okoštují domácí pálenky

Vrchoslavice – Milovníci dobré domácí pálenky si přijdou v sobotu na své. Ve Sportklubu ve Vrchoslavicích se koná tradiční Vrchoslavický košt pálenek. Degustátoři budou hodnotit ve třech kategoriích.

„Soutěžíme o nejlepší peckovinu, nejlepší jádrovinu a nejlepšího porotce," lákají organizátoři. Lidé mohou své vzorky nosit na místní obecní úřad do pátku do půl dvanácté.

„Je potřeba uvést stupňovitost, rok, ovoce, majitele a obec původu," dodávají organizátoři.

Vybrat nejchutnější pálenku mohou lidé v sobotu od čtrnácti hodin, po koštu se o dobrou náladu postará kapela Náhoda.