Den Země v ekocentru

Množství řemesel, podomácku vyrobených pokrmů i zvířat. To vše nabídne v sobotu Den Země v Prostějově. Pořadatelství se už tradičně zhostí ekocentrum Iris. Díky tomu mohou návštěvníci akce počítat s tím, že je nečeká pouze hodně poznání, ale také řada aktivit spojená s přírodou a její ochranou. A co víc, na své si už tradičně přijdou také děti. Ti, jejich rodiny ale také další zájemci o tuto akci mohou zavítat na náměstí už v osm hodin ráno.

Motoristická burza

Akce, kterou by si neměl ujít žádný milovník burácejících motorů. Tak se dá v krátkosti popsat burza, kterou mohou Prostějované v sobotu navštívit. Návštěvníci si budou moct prohlédnout nejeden automobilový skvost, především pak ale mají příležitost nakoupit. Motoristická burza ale není jen o autech: lidí zde najdou i motorky a koloběžky, také však odznaky, časopisy a další sběratelské předměty. Burza pořádaná Hanáckým auto moto klubem začíná už v osm hodin.

Rozhledna na Kosíři
Rozhledna na Kosíři zůstává zavřená. Občerstvení i vláček tam bude

Doteky módy posedmnácté

Plno barev, tvarů a originálních nápadů přinese v pátek sedmnáctý ročník módní přehlídky Doteky módy. V Národním domě poskytne po sedmé hodině večerní přímo pastvu pro oči, tentokrát totiž ukáže své umění patnáct nejlepších, kteří představí své kolekce.

Podobně jako módní přehlídka Zlatá jehla mají i Doteky módy výraznou stopu ze zahraničí.

„Do soutěže se přihlásilo celkem devětadvacet soutěžících z celé České a Slovenské republiky. Celkem z deseti měst a hned ze čtrnácti škol. Velmi výrazné bylo letos zastoupení právě ze Slovenska, a to deset soutěžících,“ vypočetla Ivana Vaňková, ředitelka Střední školy designu a módy v Prostějově.

Vítěze vybere porota, která má v oboru značné zkušenosti a renomé.

„V porotě předkola zasedla vedoucí ateliéru oděvního designu na SŠDAM Marie Kovalovská, vyučující oděvního návrhářství na SŠDAM Iveta Planičková, módní návrhářka Yvona Leitnerová, módní stylista a poradce René Volek, manažerka firmy Koutný Petra Koutná a majitelka Boutique Magnolia Jitka Vlachová,“ vyjmenovala Vaňková.

Prostějované, kteří na akci vyrazí, se navíc setkají s dalším známým moderátorem. Zatímco předávání cen za kulturu moderoval loni Marek Eben, Doteky módy si vezme na starost herec Tomáš Hanák.

Dračí lodě. Ilustrační foto.
Plumlovský drak se začíná probírat ze spánku, klání nabídne řadu novinek

Do Konice na Šíma sprint

Po roce se do Konice vrací Šíma sprint, závod známý i svým zdoláváním Březského vrchu. Na kopec pověstný pro své nekonečné zatáčky se v sobotu i v neděli vydají závodníci převážně soudobých aut. Na trati se tak objeví porůznu upravené bugatky, Hondy, Volkswageny ale také Škoda Fabie či Mini Cooper. Závod začíná prezencí účastníků kolem tři čtvrtě na osm, samotné jízdy pak o dvě hodiny později.

Hasiči zvou na hodování spojené se zábavou

 Projíst se k dobrému pocitu a také pohovořit se sousedy a známými. Obojí mohou stihnout návštěvníci sobotních hodů v Dětkovicích. Akce po čtrnácté hodině nabídne řadu domácích pochoutek, organizátoři například lákají na výpečky, tlačenku či bouřku. Lidi pak čeká také dobrá nálada, ke které může přispět také hudba, s blížícím se večerem taneční.

Třetí ročník pivních slavností přilákal za prostějovský velodrom davy lidí i desítky pivovarů.
Pivní slavnosti lákají na 180 druhů piv. Letos na novém místě