Hurá ke kostelu uspat broučky

Plumlov – „Podívej, jak mi krásně svítí lampion." „Hm, ale já mám hezčí." I tyto věty pravděpodobně zazní z řady dětských úst v sobotu v podvečer u plumlovského kostela.

„Připravili jsme si pro děti tradiční uspávání broučků, s diskotékou, tanečky i ukolébavkami. Součástí „broučkování" bude i lampiónový průvod, který vyvrcholí soutěží o ten nejkrásnější," zmínila se Gábina Jančíková z mateřského centra Mateřídouška s tím, že na akci bude k dispozici teplé občerstvení a pro malé ďáblíky i skákací hrad.

Program začíná u kostela v pět hodin odpoledne. Nedočkavci však mohou přijít už ve čtyři na faru, kde bude probíhat podzimní dílna tematického tvoření s možností výroby vlastního lampionu. 

Kosířan přivítá na rozhledně turisty, bude se i soutěžit o ceny

Slatinky – Tradiční přechod Velkého Kosíře v sobotu 19. října pořádá základní škola v Lutíně na Olomoucku a tamní SRPŠ. Sraz účastníků je v 10.30 na hřišti ve Slatinkách, kde budou připraveny ukázky hasičské techniky. Později zájemci společně vystoupí na Kosíř. U nové rozhledny je přivítá Kosířan. Děti mohou soutěžit o ceny, nebude chybět ani občerstvení. V případě nepříznivého počasí se akce nekoná.

Komnaty zámku obsadí historické osobnosti

Plumlov – Stavitel zámku Jan Adam z Lichtenštejna, jeho otec Karel Eusebius, mladá překrásná kurtizána či špionka. Na osobnosti spojené s historií zámku narazí lidé, kteří v sobotu zavítají na plumlovský zámek. Budou se tu konat tradiční noční prohlídky zámku.

„Noční prohlídky jsou již tradicí. Na jaře jsou laděné pohádkově, zatímco na podzim se vztahují k historii zámku a hradu," vysvětlil kastelán zámku Pavel Zástěra.

Na návštěvníky budou v komnatách čekat i šermíři, kteří před nimi svedou boj na život a na smrt. Plumlovský zámek se ponoří do svitu svíček v sobotu od šestnácti hodin, prohlídky budou probíhat každou půl hodinu. Vstupenky je vhodné rezervovat předem na telefonním čísle 773 444 500. Ti, kteří návštěvu zámku tento týden nestihnou, nemusí zoufat. Noční prohlídky se budou konat i 9., 15. a 16. listopadu­. 

V Kapli vypustí draky

Kaple – Příznivci dobrého větru si dají v sobotu dostaveníčko v Kapli. Od čtrnácti hodin totiž startuje na místním hřišti tradiční Drakiáda. „Pro děti jsme připravili soutěže o malé ceny, nebude chybět ani opékání špekáčků či dobroty z udírny," lákají pořadatelé. 

Ochránci přírody uctí stromy a vydají se k hradisku

Prostějov, Kladky – Hned dvě akce naplánovali na sobotu prostějovští ochránci přírody z Ekocentra Iris. První z nich se bude konat dopoledne na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově. Na akci konané ke Dni stromů nebudou chybět aktivity pro malé i velké.

„Přichystaná je výstava o stromech a výtvarné a naučné aktivity pro děti," nastínila Eva Zatloukalová z Ekocentra Iris.

Vydat se proti proudu času mohou milovníci procházek, pro které je připravená archeologická exkurze Putování k nově objevenému hradisku.

„Vydáme se do nedávno nalezeného pravěkého hradiska, které se nachází v kopcích nedaleko Kladek. Spolu s jeho objevitelem Davidem Víchem se vydáme do doby, kdy se nad říčkou Nectavou vypínalo opevnění a v ruchu života uvnitř zaznívalo cinkání hlavně bronzových nástrojů," lákají organizátoři z Bělozářky a s badatelské skupiny Dávnověk a dodávají, že součástí exkurze bude i zastavení v botanicky pozoruhodné lokalitě Bělá, která je součástí přírodního parku Kladecko. Sraz účastníků je v sobotu pět minut před devátou hodinou ráno na nádraží ve Dzbelu, vlak z Prostějova odjíždí z hlavního nádraží dvě minuty po osmé hodině. 

Koupačka s Pointem

DIVADLO POINT, OLOMOUCKÁ 25, PROSTĚJOV v pátek 18. října od 19 hodin „Koupačka" derniéra. Hrají: Karolina Vejmělková, Lukáš Kameníček, Vendula Burgrová/Veronika Jiříčková, Jakub Hyndrich, Johana Kučerová, Jakub Krejčí.

Do Simetrixu na DJ Doktora

DISCO CLUB SIMETRIX, KOMENSKÉHO 16, PROSTĚJOV v pátek 18. října DJ Otto Šabart a v sobotu 19. října DJ Doktor. Začátek vždy od 21 hodin. Dámy vstup zdarma.

Do Apolla na Znoucestnost či Monkey Business

HUDEBNÍ KLUB APOLLO 13, BARÁKOVA 12, PROSTĚJOV v pátek 18. října od 20 hodin koncert kapely Znouzectnost. V sobotu 19. října od 20 hodin koncert Monkey Business. Více info na: www.apollo13pv.cz

Zvěřinové hody na Běláku

BĚLECKÝ MLÝN zvěřinové hody se konají v sobotu 19. října a v neděli 20. října. Stylová ochutnávka zvěřinových specialit. Začátek vždy od 10 hodin.

Kam za sportem?

FOTBAL
MSFL, sobota 19. 10., 15.00: Prostějov - Opava
Krajský přebor, sobota 19. 10., 15.00: Kralice – Želatovice.
1. A třída, skupina B, neděle 19. 10., 15.00: Klenovice – Haná Prostějov B,
1. B třída, skupina A, neděle 19. 10., 15.00: Plumlov – Kostelec,
Nezamyslice – Kojetín-Koválovice B.
neděle 20. 10., 15.00: Pivín – Všechovice, Vrchoslavice – Lipová,
Mostkovice – Radslavice.
1. B třída, skupina B, sobota 19. 10., 15.00: Hvozd – Zvole.
OFS Prostějov
II. třída, sobota 19. 10., 15.00: Sokol Čechovice B – Sokol Určice B,
Sokol Olšany – FK Němčice, Sokol Držovice – Sokol Brodek u PV.
neděle 20. 10., 15.00: Sokol Přemyslovice – Sokol Zdětín, Smržice
– Sokol Vrahovice, Otinoves – SK Jesenec, Horní Štěpánov – Sokol
Protivanov, Sokol Otaslavice – Haná Prostějov B.
III. třída, sobota 19. 10., 15.00: Sokol v Pivíně B – Sokol Plumlov B,
Sokol Bedihošť – FC Kralice B, Sokol Mostkovice B – Skalka 2011.
neděle 20. 10., 15.00: Jiskra Brodek u Konice – Sokol Zdětín B,
FC Ptení – FK Výšovice, Sokol Tištín – Sokol Vrahovice B, Haná
Nezamyslice B – Pavlovice u Koj., Sokol Vicov – FC Dobromilice.
IV. třída, sobota 19. 10., 15.30: Sokol Ivaň – Sokol Přemyslovice, Sokol
Tvorovice – Sokol Otaslavice B.
neděle 20. 10., 15.00: Sokol Brodek u PV B – Želeč, Biskupice – Sokol
Kladky, Sokol Čechy pod Kosířem – Sokol Protivanov B.

HOKEJ
sobota 19. 10., 17.00: LHK Jestřábi Prostějov – Technika Brno.

BASKETBAL
sobota 19. 10., 17.00: ORLI Prostějov – NH Ostrava

CYKLISTIKA
Mistrovství světa v kolové a krasojízdě, sobota 19. 10. v Nezamyslicích