Milovníci zlatavého moku vyrazí na pivní slavnosti

Prostějov – Více než padesát druhů piv, speciální sekce malých pivovarů, grilované dobroty, atrakce a bohatý hudební program. Na to vše láká třetí ročník Hanáckých pivních slavností, které se budou konat v sobotu v areálu za prostějovským velodromem.

Lidé se mohou těšti na vystoupení kapel Argema, Morčata na útěku, Reflexy a Arrhythmia, milovníci zlatavých moků mohou vyzkoušet standardní pivní značky i piva od malých a soukromých pivovarů. Velodrom otevře své brány od čtrnácti hodin.

Prostějovem se proženou naleštěné veterány

Prostějov – Milovníci historických vozů si přijdou v neděli na své. Už podvacáté se bude před prostějovskou radnicí konat setkání veteránistů s historickými vozidly.

Akce odstartuje už od sedmi hodin ráno, kdy bude probíhat přejímka historických vozidel a motocyklů.

Od deseti hodin se naleštění stařečci předvedou v soutěži elegance a o hodinu později se seřadí do kolony a projedou ulicemi města. „Trasa startuje na Trávnické ulici a bude rozdělená do dvou kol.

První povede přes Svatoplukovu, Dolní, Újezd, Joštovo náměstí a Sokolskou, druhé kolo z Trávnické ulice přes Svatoplukovu, Újezd, Wolkerovu, Palackého, Blahoslavovu zpět na náměstí TGM," nastínili organizátoři z Hanáckého auto moto veterán klubu. (ham)

Na zámek přijedou princezny i vládce pekel

Plumlov – V sídlo pohádkových bytostí se o víkendu promění plumlovský zámek, kde se budou konat tradiční pohádkové prohlídky. Návštěvníci se mohou těšit na setkání s krásnou Popelkou, okouzlující Zlatovláskou či samotným vládcem pekel. Prohlídky začínají po oba dny v deset hodin a potrvají do osmnácti hodin.

„Vychází se v každou celou hodinu, poslední prohlídka zámku začne v sedmnáct hodin," upřesnila Kateřina Jenešová z plumlovského zámku s tím, že vstupenky na akci je lepší si rezervovat. 

Piknik u knihovny nabídne „férové" dobroty

Prostějov – Pro ty, kteří ještě nemají program na sobotní dopoledne, nabízí tip prostějovská knihovna. Stačí vzít kamarády či rodinu, nějaký fair trade výrobek nebo regionální dobrotu, k tomu piknikovou deku a vyrazit na Férovou snídani NaZemi. Piknikový happening, který se koná po celé republice a Prostějov se k němu připojí už popáté, má podpořit nejen fair trade, ale i lokální produkty.

Partyzánský samopal přenese do minulosti

Vítčice – Vrátit se do minulosti a zavzpomínat na časy dávno uplynulé budou moct všichni, kteří v sobotu přijedou do Vítčic. U místní myslivecké chaty si připravil Dům dětí a mládeže Orion z Němčic nad Hanou netradiční branný závod pro celou rodinu nazvaný Partyzánský samopal.

„Lidé si mohou oživit vzpomínky na dobu minulou a prožít s dětmi, jaké to kdysi bylo. Účastníci se mohou těšit na branně nebranný branný závod, který připomene sedmdesátá a osmdesátá léta minulého století a v němž vyhrává každý, pravý vojenský brguláš, doprovodný retro program a další překvapení," lákají organizátoři. Partyzánský samopal potrvá od devíti do dvanácti hodin. 

Děti s Pramínkovou vílou odemknou studánky

Seč – Hravé putování s Pramínkovou vílou z Pohodlí do Seče si na sobotu připravili prostějovští ochránci přírody.

„Cestou potkáme několik studánek, které vyčistíme a přichystáme na letošní sezónu. Zahrajeme si hry v lese a čeká nás putování s kapkou vody," lákají organizátoři z Ekocentra Iris s tím, že trasa je dlouhá pět kilometrů. Sraz účastníků je o půl deváté ráno na zastávce na Pohodlí, autobus odjíždí z prostějovského autobusového nádraží za pět minut osm. Návrat je naplánovaný po poledni. 

Prostějovský klavírista zahraje s japonskou houslistkou

Prostějov – Svůj nový program představí milovníkům hudby prostějovský klavírista Daniel Jun. Po společném podzimním koncertě s violistou a skladatelem Jiřím Kabátem si na některé ze svých jarních koncertů přizval japonskou houslistku Sakuru Itoh. V rámci společného miniturné vystoupí oba interpreti v neděli i v Prostějově.

Obce rozezní koncerty a recitály

Prostějovsko – Milovníci hudby si přijdou o víkendu na své. Hned několik obcí si pro ně připravilo hudební vystoupení. Recitál kapely Band-A rozezní v sobotu od sedmnácti hodin zámek v Konici, jako host vystoupí Jan „Johny" Lehký. Vstupné na akci je dobrovolné. Na koncert operní a písňové hudby láká Sdružení pěstounských rodin do Dobromilic.

„Lidem se představí na violoncello Terezie Fadrná, členka orchestru Městského divadla v Brně, Táňa Soto Janošová, sólistka divadla Tenerife, a Jan Král, pedagog Hudební fakulty JAMU v Brně," nastínili organizátoři. Akce startuje v neděli v místním zámku od patnácti hodin. Varhanní koncert Jiřího Kováře pak rozezní v neděli od osmnácti hodin kostel svatého Jana Nepomuckého na Svatoplukově ulici v Prostějově.