„Scénku jsme nacvičovali až dnes zhruba jednu hodinu, předtím jsme žádnou zkoušku neměli," řekl za zahrádkáře Petr Piňos. Smích znějící z řad místních obyvatel, které slunečné počasí vylákalo na obecní náves, byl důkazem toho, že se lidé dobře bavili.

Poté, co se Jeníček s Mařenkou vypořádali s ježibabou, chopil se jejich pohádkový tatínek pily a poslal symbol jara k zemi. Opentlený zelený vršek pak muži spolu s průvodem přenesli do salaše, kde už bylo nachystáno bohaté občerstvení, tombola a soutěže pro děti.

Obyčej stavětní májí je známý po celé Evropě. Tato tradice je možná pozůstatkem prastarých jarních slavností, kdy strom představoval strážného ducha obce. Ověnčený strom představuje nejen symbol jara, ale i lásky. Bývalo zvykem stavět kromě ústředního stromu také menší májky, které chlapci stavěli před domy svých dívek. Máje stávaly ve vsích do svatodušních svátků, někdy až do léta. Dokud se nepokácely, museli je místní hlídat, protože ukrást máj sousedům bylo prestižní záležitostí, což platí i dnes.