Podle znění nového vládního návrhu bude v rámci příležitostného prodeje možné prodávat lihoviny pouze na výročních trzích, veřejných slavnostech a na kulturních a tanečních akcích. Na sportovních událostech bude možné koupit alkoholický nápoj jen do čtyř procent objemu ethanolu.

Návrh zákona tím pádem zapomíná na tradiční ochutnávky vín, trnkobraní, degustace pálenek a podobně.

„Košty vín a degustace pálenek nejsou taneční ani kulturní akce či výroční trhy v pravém slova smyslu, o nichž se hovoří v paragrafu čtrnáct. Jsou to akce zaměřené na degustaci alkoholu," vyjádřil své obavy nad osudem tohoto typu akcí poslanec Jiří Petrů.

Doufám, že je to slepá ulička, říká jeden z organizátorů

Ještě větší obavy mají organizátoři tradičních koštů pálenek a vín.

„Pořadatele to samozřejmě zajímat bude, ale nejvíce si to přece jen odnesou hlavně návštěvníci akcí. Doufám, že je to jen slepá ulička, kterou se politici vydali a zákon nakonec neprojde," uvedl Marek Otruba ze Spolku plumlovských nadšenců, který pořádá na plumluvském zámku vinobraní.

Při sportu nemá alkohol co dělat

Jiní pořadatelé akcí naopak vítají omezení příležitostného prodeje lihovin na sportovních událostech.

„O návrhu zákona jsem ještě neslyšel, ale nadšený z něj rozhodně nejsem. Lidé si zvykli tyto akce navštěvovat a nevím, jak by na novinku reagovali. Na druhou stranu určitě podporuji omezení prodeje lihovin na sportovních akcích, tam nemá tvrdý alkohol co dělat," okomentoval návrh zákona pořadatel Véšovského koštu Zdeněk Šťáva a doplnil, že lidé si určitě najdou nějakou skulinku v zákoně a tomuto omezení se nějak vyhnou.

„Myslím si, že pokud by zákon skutečně prošel, lidé si určitě vymyslí nějakou kličku v legislativě, aby lihoviny prodávat mohli. Na druhou stranu tak politici udělali alespoň radost pivovarům, protože pivo teď pojede na akcích ve velkém," uzavřel Zdeněk Šťáva z Výšovic.

Autoři: Dagmar Málková, Michal Šupálek