„Ve čtvrtek jsem jel kolem druhé hodiny odpoledne do Olomouce a chtěl jsem jet po dálnici. Kolonu aut jsem potkal už na výjezdu z Prostějova, ale naštěstí jsem měl ještě prostor otočit se a vydat se směrem na Olšany. Rychlostní silnice byla zatarasená, kam jen oko dohlédlo," popsal Jakub Horák z Prostějova.

„Od té doby, co opravují povrch silnice mezi Olomoucí a Prostějovem, se R46 vyhýbám. Nevím, proč bych měla jet maximálně osmdesátkou, riskovat kolony a ještě za to platit, když můžu jet přes Olšany po „staré" silnici," řekla Jana Malinová z Prostějova, která každý den dojíždí za prací do Olomouce.

Středeční nehoda

Dlouhé kolony aut se na „hanácké dálnici" tvořily i ve středu dopoledne. Dopravu zkomplikovala srážka čtyř osobních aut nedaleko sjezdu na Olšany u Prostějova.

„Pravděpodobnou příčinou nehody bylo nedodržení vzdálenosti. Řidiči v takovém případě nestihnou zareagovat včas," uvedl policejní mluvčí Josef Bednařík a dodal, že kvůli nehodě, která se obešla bez zranění, dosahovaly kolony až do Olomouce.

Probíhající a plánované opravy

S komplikacemi na rychlostní silnici musí řidiči počítat ještě několik týdnů. Frézování silnice a pokládka nového povrchu má trvat až do konce letních prázdnin.

„Jedná se o poslední úsek velké opravy povrchu vozovky, která je rozdělena do dvou etap. První etapa bude hotová do 30. června, poté na ni naváže druhá etapa, která bude probíhat po celý červenec. V srpnu nás potom čeká pokládka tichého asfaltu na prostějovské estakádě," uvedl Martin Smolka, ředitel olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic.

Pozor na rondelu u Držovic

Obrnit se trpělivostí budou muset i řidiči, kteří vyrazí o víkendu do prostějovského Tesca na nákupy. Kruhový objezd na Olomoucké ulici před Držovicemi čeká totiž v sobotu i neděli částečná uzavírka.

„Průjezd okružní křižovatkou bude umožněn neuzavřenou částí a dopravu budou řídit semafory," uvedl šéf prostějovského dopravního inspektorátu Vítězslav Matyáš a dodal, že řidiči by se měli připravit na komplikace. „Předpokládáme značné zdržení dopravy," potvrdil Vítězslav Matyáš.(ham)