"Hodnotíme váhu, celkovou kondici, srst a čelenku. K hodnocení je hodně věcí, tyto jsou ale nejdůležitější," poznamenal organizátor akce Vlastimil Suchý.

Nakonec mu do Plumlova dorazilo patnáct chovatelů s necelou stovkou králíků. Ovšem to nebylo vše. Kromě králíků a již tradičních kohoutů se slepicemi totiž plumlovští chovatelé poskytli zázemí i lidem, kteří se starají o ježky bělobřiché.

Petra Kvitová po operaci pořezané ruky a dům v Prostějově, ve kterém došlo k přepadení. Ilustrační koláž
Na Kvitovou útočil mladý muž z Prostějovska, prolomila policie mlčení


Řada návštěvníků tak byla u vytržení. Zatímco z klecí ve venkovní části areálu na ně vykukovali králíci, uvnitř budovy je přivítalo čenichání drobných bodlinatých kuliček.

"Zatím mám ježka jednoho, uvažuji však o druhém. Je to návykové. Loni jsem je viděl na výstavě a tak mě nadchli, že jsem si taky pořídil," prozradil jeden z vystavovatelů Tomáš Žák.

Poučil zároveň že domácí ježky není možné vypouštět ven.

"Je tam hodně bakterií, nemocí. Nemuseli by o přežít. A navíc jsou už prostě vyšlechtění, nenavykli by si na přírodu," dodal kolega Tomáše Žáka, Pavel Špaček.

On, další chovatelé i samotní ježci si museli zvyknout na davy lidí. Což ovšem těšilo pořadatele.

"Lidé přišli, počasí nám přeje. Kolem králičího hopu jsou pak fronty," poznamenal Vlastimil Suchý spokojeně. A odkázal tak na novinku. Součástí akce totiž letos byl i takzvaný králičí hop, tedy zdolávání překážek od králíků.

Lýkožrout sežral vánoční strom ve Vrchoslavicích
Kůrovec sežral vánoční strom


Část venkovních prostor se tak stala závodištěm pro mrštnější králíky. Jak přihlížející zjistili, králičí hop je organizovaný sport se svými soutěžemi i rekordy. Třeba trojmetrovým skokem do dálky. Tato laťka sice překonána nebyla, nicméně ušáci ukázkově skákali, někteří si navíc překážkovou dráhu chtěli hned zopakovat.

"Nejvíce se mi zde líbil králičí hop, ten je opravdu super. S těmi našimi králíky, s těmi bychom museli ještě kukám trénovat," usmíval se při pohledu na sportovní výkony Mikuláš Kratochvíl, který jak spousta dalších návštěvníků přijel na akci i s rodinou.

Ilustrační foto.
Sucho zabíjí ryby. Uhynuly v Hloučele a Brodečce