„Vloni k nám přišlo celkem 53 tisíc návštěvníků za celé léto. Letos jsme jen za dva měsíce provozu, tedy od otevření až doteď, zaznamenali přibližně stejný počet lidí jako minulý rok celkem," potvrzuje Vladimír Průša, jednatel Domovní správy Prostějov, která provoz aquaparku zajišťuje.

K tomu, aby aquapark celý svůj letošní provoz zaplatil, bude potřeba, aby jej navštívilo ještě pět tisíc lidí. To by ale vzhledem k předpovědím počasí na tento týden nemusel být zase tak velký problém. Následující dny by sice mělo přibývat oblačnosti, teploty ale budou ještě pořád šplhat až k tropické třicítce.

Prostějovský aquapark

ČTĚTE TAKÉ

Prostějov trápilo 36 stupňů. Jak se lidé s vedrem vypořádali?

Horké prostějovské pondělí aneb Nejteplejší den roku 2012

Stotisícová ztráta

Zdá se tedy, že letošní sezona v aquaparku se té loňské nebude ani zdaleka podobat.

„Vloni k nám do této doby přišlo jen něco přes třicet tisíc návštěvníků. Od milionové ztráty nás zachránil až poslední srpnový týden, kdy bylo krásně, a tak jsme zaznamenali přibližně sedmnáct tisíc návštěvníků," vysvětlil Průša. Tehdy si aquapark nakonec odnesl jen zhruba stotisícovou ztrátu.

Letos by ale mohl počítat i se ziskem. „

Předpokládáme, že na konci budeme bez provozní ztráty a možná i v mírném zisku. Výdělek bychom investovaly do údržby a drobných technických oprav, které jsou potřeba, i když nejsou ve výsledku tolik viditelné," upozornil Průša.

Poměrně vysokou návštěvnost zaznamenal aquapark tento víkend. Vzhledem k tropickým třicítkám a jasné obloze se ale není čemu divit.

„V neděli se k nám přišlo osvěžit okolo tří tisíc lidí. V sobotu to bylo zhruba tisíc osm set návštěvníků," informoval Průša.

U bazénů bylo narvánoProstějovský aquapark. Ilustrační foto

Kdo si vybral pro návštěvu akvaparku neděli, musel počítat s tím, že se bude občas tísnit.

„Bylo úplně narváno. Tolik lidí jsem tu ještě nezažila. Nebylo ani kde zaparkovat," řekla Jana Strouhalová z Prostějova. „Voda byla skvělá, jen ta fronty u pokladen a pak u bufetu s občerstvením stály za to," dodala.

Přestože k nám krásné počasí dorazilo už na konci minulého týdne, páteční návštěvnost aquaparku se zastavila pouze na sto dvaceti lidech.

„Pěkné počasí se totiž většinou do zvýšené návštěvnosti výrazně promítne až po dvou až třech dnech. Po čtyřech dnech veder pak zase zájem opadá, protože se lidé už vysokých teplot a vody nabaží," vysvětlil Průša s tím, že aquapark bývá kapacitně naplněný většinou až při teplotách přes třicet stupňů. „Takových osmadvacet stupňů většině lidí nestačí," dodal Průša.

Včera do druhé hodiny odpolední se přišlo do prostějovských venkovních bazénů osvěžit okolo dvou tisíc lidí. Voda měla příjemných pětadvacet stupňů.

Autorka: PAVLÍNA SAXOVÁ