Letos slaví kulatých sto let a k jeho narozeninám mu úklidem přišlo pogratulovat na šedesát dobrovolníků. Podruhé se připojili i studenti ze Střední zdravotnické školy.

„Je to bezva akce. Vždy to ukončíme tak, že se studenti po úklidu mohou občerstvit U Abrahámka, předloni skončili až o půl šesté. Určitě je to pro ně celkově lepší, než aby seděli doma u počítačů. Mají slíbeno, že za dnešní účast pojedou na výlet," informovala učitelka Šárka Pavlovská, která dorazila v sobotu dopoledne na Jarní úklid Hloučely s budoucími zdravotníky prvních tří ročníků.

„Ze ´zdravky´ je nás tady dnes patnáct. Je krásné počasí a věřím, že příští rok se nás od nás sejde ještě víc," dodala učitelka s tím, že je na Hloučele méně odpadu než před dvěma lety.

„Posledně jsme po pár minutách měli plné pytle třeba izolace z drátů, co tady odhodili nejspíš nějací zloději. Letos jsme zatím na nic podobného nenarazili," uzavřela Šárka Pavlovská.

Ondřej Růžička však v okamžiku nasbíral třeba pletivo. „Abych ten pytel naplnil, trvalo mi to asi sedm minut," hlásil student prvního ročníku zdravky, který úspěšně z vody vylovil i petku od piva.

Na prvním letošním úklidu Hloučely se lidé mohli seznámit i s historií lesoparku. Na tu upozornila výstava umístěná u občerstvení U Abrahámka.

„Před sto lety, zde na místě, kam se dříve vyvážel odpad, začal tehdejší profesor prostějovského gymnázia Rudolf Wolf místo uklízet a se studenty sázet stromy. Dříve se Hloučele říkalo Wolfovy sady, dnes už lesopark známe více pod jménem Hloučela," zavedla do historie lesoparku Petra Orálková z Ekocentra Iris s tím, že k oslavám stého výročí čeká biokoridor ještě rozsáhlejší výstava, která Hloučelu srovná v minulosti a dnes nebo několik mimořádných akcí pro školy a v rámci Prostějovského lé­ta.

Kromě úklidu, který ekocentrum každoročně vyhlašuje v rámci kampaně Ukliďme svět a výstavy, si návštěvníci první jarní irisácké akce mohli vyvěsit hmyzí hotel pro samotářské včely. Ty jsou známé třeba jako černé vosičky.

„Letos navíc, jak se budou dobrovolníci vracet z úklidu Hloučely, posbírají krmítka a vyvěsí místo nich hmyzí hotely. Ten je porodnicí a školkou pro samotářské včely. Ty vyhledávají dutiny ve starém dřevě, kam kladou vajíčka," řekla Eva Zatloukalová z ekocentra a upozornila, že samotářské včely sice nevytvářejí med, ale jelikož ubývá včelstev, jsou užitečné pro opilování květin a ovocných stromů, a tím pomáhají přírodě.

„Jejich výhodou je také to, že jsou daleko odolnější na výkyvy počasí než včela medonosná," prozradila o samotářské včele Eva Zatloukalová. (mag)