Až donedávna jej jeho handicap omezoval jen v rámci určitých mezí.

Nyní se ale stále častěji setkává s nepochopením a neznalostí veřejnosti, která si odmítá připustit, že by mohl normálně pracovat s informačními technologiemi.

„Potýkám se s tím především ve virtuálním světě. Lidi mi nadávají, že kradu identitu opravdovým nevidomým, dokonce mě nazývají „vidícím trollem","posteskl si Pavel Vlček.

Jeho problém s neinformovanou veřejností však vyvrcholil ve chvíli, kdy mu bankovní společnost odmítla založit vlastní účet.

„Banka, u které jsem si zakládal účet, měla velmi dobře propracované a přehledné internetové bankovnictví. Avšak ještě během verifikace účtu mi přišlo oznámení, že bez disponenta si účet založit nemůžu, protože jsem nevidomý," podivoval se Pavel Vlček a dodal, že na jeho handicap přišli pracovníci banky paradoxně díky internetové operaci.

„Zaslal jsem jim naskenovanou kopii mého občanského průkazu s komentářem, že pokud jsem jej ofotil nějak špatně, udělám to znova. Na ten popud jsem dostal vyjádření o nemožnosti založit si u jejich společnosti účet," vysvětluje Pavel Vlček.

Nad takovým postupem se podivuje například i tisková mluvčí z České spořitelny.

„Pokud je nevidomý klient schopen seznámit se s obsahem právního jednání s pomocí přístrojů, speciálních pomůcek nebo prostřednictvím jiné osoby, kterou si zvolí, můžeme s ním smluvní vztah uzavřít a není k tomu třeba žádného disponenta," uvedla mluvčí banky Klára Pačesová

I my můžeme kvalitně pracovat za monitorem

Podle slov Pavla Vlčka není žádnou novinkou, že by nevidomí běžně využívali počítač.

„Technologie jdou stále dopředu a stejně tak i nástroje pro ovládání počítače nevidomými. Pracuji na něm prakticky stejně rychle, jako vidící člověk. Ale když jsem byl naposledy na firemní akci, čtrnáct z patnácti lidí ani netušilo, že nevidomí mohou pracovat na počítači. Stále nás mají zafixované pouze jako telefonisty," okomentoval většinový názor veřejnosti Pavel Vlček s tím, že by rád zbavil lidi a především zaměstnavatele předsudků, že nevidomí nezvládnou práci s informačními technologiemi.

„Nemám v úmyslu dělat nějakou osvětu, jen bych byl rád, kdyby se lidé přestali obávat nevidomých a uvěřili, že i my můžeme rychle a kvalitně pracovat za monitorem," uzavřel Pavel Vlček.