„Narodila jsem se a zpočátku studovala v Prostějově. Pak jsem nastoupila na univerzitu v Hradci Králové, kde jsem v rámci studia farmacie odjela na studijní pobyt do Švédska. Od té doby jsem si Skandinávii zamilovala," zavzpomínala na svou první cestu na sever Renata Veselá.

Po získání vysokoškolského titulu hledala uplatnění jako farmaceutka právě v severských státech.

„V Norsku mají nedostatek zdravotnického personálu, proto jsem si já i přítel relativně rychle našli zaměstnání. Do Norska jsme přiletěli na konci září a já v říjnu nastupovala do práce," popisuje své první dny v cizí zemi Renata Veselá.

Hned od počátku ji čekalo vřelé přijetí obyvatel naopak velmi chladné země.O životě v Norsku přednášela Renata Veselá

„V Norsku mají velmi dobře nastavený sociální systém, takže na vysoké úrovni žijí lékaři, ale i například prodavačky. Mladí proto nemají tak velkou motivaci ke studiu a vzniká tím nedostatek kvalifikovaných lidí," vysvětlila rodačka z Prostějova s tím, že to je jeden z důvodů, proč jsou Norové velmi otevření a zvyklí na jiné kultury.

Norové jsou přátelští a berou věci s nadhledem

„V Norsku velmi dbají na rychlou integraci cizinců. Nesetkala jsem se s jediným projevem nesnášenlivosti vůči jiným kulturám. Lidé tam mají úplně jiný přístup ke všemu. Už jen proto, že města dělí obrovské vzdálenosti, jsou lidé zvyklí čekat, což se odráží i na jejich povaze. Jsou velmi přátelští a berou hodně věcí s nadhledem," rozvykládala se Renata Veselá.

Těhotenství trochu jinak

Velkou část své přednášky věnovala porodnímu systému a výchově dětí v Norsku. Velmi si pochvalovala svou zkušenost s přístupem zdravotníků během těhotenství i v porodnici.

„O celou rodinu se v Norsku stará jeden rodinný lékař, který provádí základní vyšetření i v rámci ženského lékařství, nebo třeba očního. Pouze pokud zjistí závažnější problém, doporučí pacienta ke specialistovi. Proto, když jsem zjistila, že jsem těhotná, obrátila jsem se nejprve na našeho rodinného lékaře," uvedla Renata Veselá a pokračovala.

„Na první kontrolu jsem šla až po osmi týdnech, kdy jsem absolvovala krevní testy. Dlouhou dobu jsem pak žádné vyšetření neabsolvovala. Naopak velký důraz kladli na informovanost mě i tatínka. Velmi dbají na prevenci a dobrou kondici obou rodičů, proto jsme prošli několika konzultacemi ohledně toho co jíst či nejíst během těhotenství, jak se správně připravit na miminko, porod a tak dále," popsala Renata Veselá s tím, že za celé těhotenství absolvovala pouze jedno ultrazvukové vyšetření.

„Setkala jsem se s úplně odlišným přístupem, než na jaký jsme zvyklí v Čechách. Protože se ukázalo, že je vše v pořádku, nikdo mě už nestresoval s hromadou dalších vyšetření a spíše nás neustále nabádali, ať si toto období co nejvíce užijeme," usmála se Renata Veselá, která spokojeně přivedla na svět v Norsku už dvě děti a do Česka jezdí jen na návštěvy.