„V uplynulém období jsme se zaměřili na zlepšování prostředí. Došlo tak k renovaci podlah a k barevnému vymalování chodeb a pokojů. Frekventované stěny na pokojích byly obloženy speciálním obkladem, díky kterému se je podaří udržet čisté a nepoškozené. Zároveň barevné prvky celý prostor hezky oživily,“ uvedla ředitelka domova Yvona Andělová.

Další velkou novinkou, která je těsně před spuštěním, je elektrická požární signalizace. Ta se v minulosti nacházela na několika místech budovy, nyní je i v pokojích a doplňují ji protipožární dveře, které se při požáru samy automaticky zavřou. Tato akce je spolufinancována zřizovatelem, kterým je Město Plumlov, jehož majetkem budova je.

Světelný hřib vycházející ze skleníků u Smržic
Záře z obřího skleníku způsobila poprask. Prý se to opakovat nebude

Plány do budoucna

„Objekt má už svoje roky a potřebuje celou řadu oprav. V současné době plánujeme rekonstrukci kotelny, zastřešení čtyř teras před pokoji v přízemí a dále bychom rádi zřídili nové wi-fi připojení, aby je mohli naši klienti využívat v celém objektu. To je něco málo z plánů do budoucna, které můžeme uskutečňovat průběžně v závislosti na finančních možnostech.“ dodala Yvona Andělová.

„V rámci zkvalitnění života našich uživatelů v zařízení, jsme také za podpory nadace ŽIVOT 90 a dalších dárců, vyměnili dosluhující masážní křesla za nová a dovybavili jsme rehabilitaci novými přístroji“ doplnila ředitelka domova.

Dění na zabraném parkovišti u Kaska v Prostějově
Atmosféra kolem zabraného parkoviště houstne, aktivisté odvalují skruže

Odkud do Domova putují peníze?

Na všechny aktivity, kulturní akce a služby nad rámec základní služby je potřeba sehnat peníze. Dotace od zřizovatele, tedy Města Plumlov, pokryjí některé provozní náklady spojené hlavně s údržbou budovy a popřípadě dokrytí plateb za energie. Dotace Olomouckého kraje jde většinou na dofinancování mezd a základní službu si platí uživatel.

„Chceme-li poskytnout našim uživatelům co nejkvalitnější službu, musíme se obrátit na donátory z řad veřejnosti, obcí, z kterých k nám jejich obyvatelé přicházejí, nadací a firem v rámci mikroregionu. Mnohdy přicházejí rodinní příslušníci, kteří jsou s péčí o jejich blízké spokojeni a rádi by nás podpořili,“ svěřuje Yvona Andělová s tím, že v mnoha případech se jedná o nemalé částky. Někdy přijdou a nabídnou peníze i zcela cizí, nepříbuzní dárci.

„Všem, kteří na podporu našich klientů slyší, bychom chtěli opravdu moc poděkovat. Bez jejich pomoci bychom nemohli obyvatelům našeho domova dopřát tolik kultury, výletů a zážitků. Zaměstnancům je potom odměnou za práci to, že se uživatelům v domově líbí a jsou zde spokojeni,“ dodala závěrem Andělová. 

Jitka nejen šije kostýmy, ale pořádá netradiční prohlídky a dokonce hraje i provází
Každé šaty jsou umělecké dílo, říká Jitka Hřívová
DDM Prostějov uspořádali v sobotu další ročník karnevalu Ledové království. Stovky dětí si užily soutěží, úkolů, her. To vše v hávu oblíbené pohádky.
Stovky dětí na Komenské. Ledové království potěšilo i zklamalo