Páteční akce, která začínala v podvečer, přesně v 18 hodin, se nesla v rodinném duchu. Mezi rodinami s dětmi jste ale mohli potkat i tým mladých hokejistů, organizovaný průvod mateřské školky Jana Železného či jedince, které do Smetanových sadů přilákala zvědavost a údiv nad doslova lidským mumrajem čítajícím snad stovky lidí.

Deník byl samozřejmě ve víru dění a na dojmy z akce jsme se zeptali nejen dospělých, ale i nejmenších účastníků.

„Chodíme na Dýňovou stezku od jejího samotného začátku, jsme pravidelní návštěvníci, takže letos už počtvrté. (smích) Je fajn, že se tahle akce pořádá, i když je tu moc lidí, je to krásné. S dětmi tady vždy načerpáme inspiraci na vykrajování a zdobení dýní,“ popsala své zážitky Simona Neckařová, která přišla na akci se svými dvěma dětmi.

Někdo čerpal inspiraci, jiní soutěžili. Stezka totiž obsahovala pět soutěžních stanovišť, ve kterých děti za pomoci rodičů či prarodičů plnily jednotlivé úkoly, ať už to bylo házení dýně na koš nebo kličkování mezi kotouči. V samotném závěru stezky pak na děti čekala sladká odměna a drobné ceny za její úspěšné absolvování.

„Je to tady úžasný, prošla jsem celou stezku, vysoutěžila jsem si skládanku a kokina, příští rok přijdeme určitě zase,“ rozpovídala se nadšeně malá Michalka Harbuzová.

142 dýní

Dýňová stezka byla vytvořena z celkem sto čtyřiceti dvou dýní, které Okrašlovací spolek nejprve nakoupil a rozvezl do prostějovských mateřských školek. Děti je pak ve spolupráci se svými rodiči doma vyřezaly a nazdobily, aby v pátek v podvečer mohly rozzářit záměrně zhasnuté Smetanovy sady.

Kde se vlastně zrodil nápad uspořádat tuto akci a kolik mateřských školek na akci participovalo, Deníku prozradila předsedkyně Okrašlovacího spolku, Milada Sokolová.

„Do letošního, již čtvrtého ročníku Dýňové stezky se zapojilo celkem deset mateřských školek, jmenovitě: mateřská školka Aloise Krále, Hanačka, Partyzánská, Květná, Jana Železného, Žešov, Libušinka, Dvořákova, Šárka a Melantrichova,“ vyjmenovala pořadatelka Sokolová.

„Myšlenka pořádat dýňovou stezku, se zrodila přímo v Okrašlovacím spolku. Pochopitelně jsme řešili, jestli jít touto cestou, jelikož si to spousta lidí vztahovala k Halloweenu. Ten je původem keltským svátkem, dnes ale masově zpopularizovaným hlavně v Americe. I proto, jsme volili pořádání akce do poloviny října a ne až na jeho konec. Chtěli jsme pomocí dýní rozsvítit Smetanovy sady, čím více se bude stmívat, tím lépe pak dýňová stezka vynikne,“ uzavřela Sokolová.

Okolo sedmé večer to v parku opravdu potemnělo. Lampy veřejného osvětlení zůstaly zhasnuté a návštěvníci se ve tmě orientovali pomocí rozsvícených dýní. Šero a atmosféru zvýraznily i světélkující balonky na tyčích, které si návštěvníci na akci mohli zakoupit spolu s lampiony nebo světélkujícími čelenkami.

Lampionový průvod v Hamrech se strašidelnou stezkou zakončený výtvarnými dílničkami a diskotékou - 18. října 2019
Na lampioňáku v Hamrech strašil děti Joker a jeho banda
Plumlovská má nový asfaltový koberec. 18. října 2019
Plumlovská už má nový asfaltový koberec, podívejte se
V areálu bývalého pionýrského táborů pod hrází plumlovské přehrady v Mostkovicích vznikla mateřská škola.
Z bývalého tábora v Mostkovicích je naštěstí školka. A krásná, podívejte se