„V prostějovském okrese jsme do šetření zahrnuli 61 domácností z předchozích tří let, které toto šetření nezaskočí, protože se jedná o opakované návštěvy," nastínila Kamila Vepřková, ředitelka Krajské správy Českého statistického úřadu v Olomouci. Zároveň však dodala, že do výzkumu je zahrnuto i dalších padesát náhodně vybraných bytů.

„Statistici navštíví domácnosti v Prostějově, Bedihošti, Lešanech, Myslejovicích, Nezamyslicích, Plumlově, Ptení, Vícově a Vrbátkách," vyjmenovala Kamila Vepřková s tím, že šetření životních podmínek probíhá formou osobního rozhovoru.

Ukáží průkaz i občanku

Lidé, které statistici navštíví nemusí mít obavu, že by informace někdo zneužil. Jejich zpracování je ve všech fázích přísně anonymní.

Zvláště starší lidé se často obávají, že jim do bytu vnikne někdo cizí.

„Dnes je všude plno podomních prodejců nebo falešných kominíků a zapisovatelů vody. Mám strach pustit někoho cizího, i když by mi měl ukázat průkazku. Co když ji bude mít falešnou," řekla seniorka Alžběta Dočkalová z Prostějova.

Podle Českého statistického úřadu se však lidé nemají čeho bát.

„Odborně proškolení tazatelé se při návštěvě domácnosti prokážou průkazem tazatele nebo zaměstnance Českého statistického úřadu, na požádání předloží i občanský průkaz. Navíc na každé krajské správě Českého statistického úřadu je možné si oprávněnost návštěvy ověřit a získat i související informace o šetření," vysvětlila Kamila Vepřková s tím, že tazatelé jsou vázání mlčenlivostí podle přísných požadavků zákonů o státní statistické službě a o ochraně osobních údajů.

Ne všichni mají splachovací záchod

Průzkum potrvá do 5. června a tazatelé při něm budou zjišťovat údaje o sociálních a ekonomických podmínkách domácností.

Úřad například na základě odpovědí a subjektivního hodnocení respondentů v kraji zjistil, že téměř polovina domácností si nemůže dovolit roční týdenní dovolenou mimo domov, jedenáct procent domácností vadí vandalismus a kriminalita v okolí bydliště, stejně jako hluk z domu či ulice.

„Z odpovědí také vyplynulo, že ne všechny domácnosti mají koupelnu a splachovací záchod, překvapující je i zjištění, že v našem kraji máme nejmenší podíl osob mladších pětadvaceti let, které by byly v čele domácnosti," doplnila Kamila Vepřková.

Získaná data poslouží odborníkům pro výpočet ukazatelů peněžení a materiální chudoby, které se využívají například při přípravě nástrojů sociální politiky a pro hodnocení jejího dopadu na životní úroveň lidí.