„Jako pravák musíte uchopit holi levou rukou nahoře a pod ní dát pravou ruku. Mírně se rozkročíte, míček si položíte na zem mezi kolena a kyvadlovým pohybem holí ho pošlete do jamky," dává mi instrukce a ukazuje, jak správně bych měla míček zahrát.

Tréninkový golfový areál Golf Resort Prostějov se nachází u Kostelce na Hané, kde funguje od listopadu 2010. Přípravy na výstavbu golfového areálu, který milovníkům venkovního sportu nabízí travnaté odpaliště a dva greeny, zabrali šest let. Lidé si mohou přijít zahrát do golfového areálu po celý rok.

První pokus moc nevyjde a míček letí úplně mimo jamku.

„Jste moc toporná, povolte nohy v kolenou a uvolněte se. A tou holí pohlaďte trávník, máte ji moc ve vzduchu," nabádá mě. Po několika dalších pokusech to už začíná vypadat trochu jako golf. Povolit kolena, postavit se kolmo k jamce a kyvadlovým pohybem zahrát míček, opakuji si při každém šťouchnutí a po půl hodině tréninku se mi podaří zahrát míček i na dvě šťouchnutí.

Míčky sbírá dědeček Favorit

Pak je čas přemístit se na třistametrový driving range, který slouží k nácviku úvodních dlouhých odpalů. Každý hráč má k dispozici malý kobereček, na který si může golfový míček položit, a plný kbelík míčků. Na hřišti přede mnou jich leží už stovky.

„Míčky nesbíráme rukama, ale máma na to stroj. Je to autíčko, říkáme mu dědeček Favorit, které má vepředu zvláštní kotouče, které za jízdy nabírají míčky do košů," vysvětluje mi manažerka Petra Vrbická, která se golfu věnuje třetí rok.

Nejdelší odpal? 320 metrů

Na hřišti už trénuje muž, kterému jdou odpaly jedna radost a míčky létají vzduchem tak, že nedohlédnu, kam vůbec dopadnou, podobně je na tom i žena vedle něho. Tak to bude ještě horší než to patování, pomyslím si v duchu. Princip je hodně podobný jako u patování, akorát musím dát ho pohybu holí větší švih. První míček poskočí pár metrů a ty ostatní na tom nejsou o moc lépe.

„Jaký se tady někomu podařil nejdelší odpal?" zajímá mě po čtvrt hodině, když pořád nemůžu pochytit ten správný grif.

„To se podařilo mému manželovi, ten odpálil míček 320 metrů," řekne mi Petra Vrbická číslo, nad kterým jen nevěřícně zakroutím hlavou. Když se mi z desítek pokusů podaří poslat dva tři míčky do blízkosti první bílé vlajky, považuji to za úspěch.

„Myslím, že pro golf nebudu ten správný typ. Asi jsem s tím měla začít dříve," obávám se.

Moje obavy však Petra Vrbická vyvrací. Člověk prý může začít kdykoliv.

„Nezáleží na věku, výšce nebo váze. Začínají děti od čtyř nebo pěti let, ale klidně i lidé v osmdesáti. I takové máme. Musíte mít především chuť do toho jít. A když vás to chytne, tak potom chcete hrát za každého počasí. I když je na hřišti sníh," směje se sympatická žena. 

Golf Resort Prostějov v Kostelci na Hané

Areál nabízí driving range, který je dlouhý 300 metrů se sedmi target greeny, umístěnými ve vzdálenosti od 35 metrů do 155 metrů od odpaliště, v jednu chvíli může hrát 30 – 40 lidí, pitching & chipping green s pískovou překážkou, který je důležitý pro nácvik kratších i delších přihrávek, putting green o rozloze 500 metrů čtverečních a devíti jamkami.

Základní výbava pro golfistu-začátečníka je patr, železo a driver.

Při turnajích může mít golfista na hřišti maximálně 14 holí.

Pořízení základní výbavy pro začátečníky přijde zhruba na šest tisíc, ale použitá se dá pořídit i za tři až čtyři tisíce korun.

Klub Golf Resort Prostějov v Kostelci na Hané má sto členů, a to dětí i dospělých.