Pokud se radním podaří na projekt získat dotace, počítají s ukončením prací do května příštího roku.

„Na náměstí mi vadí dlažba a staré lavičky. Možná by to chtělo i víc zeleně, protože v létě se nemá člověk kam schovat. Víc než úpravy by však náměstí oživily pořádné kulturní akce, které by lidi přitáhly do centra města," míní Jana Vomáčková z Prostějova.

Co přinese revitalizace nového?

„Oživení centra je dlouhodobým záměrem města. V příštím roce nás čekají oslavy sto let od založení radnice, a proto chceme náměstí T. G. Masaryka co nejvíce zatraktivnit," vysvětlil náměstek primátora Zdeněk Fišer a dodal, že úpravy mají komplexně vyřešit vnitřní část náměstí od radnice směrem k Prioru. Projekt počítá s novou dlažbou, zelení či mobiliářem.

„Současné nevyhovující dlažební kostky s popraskanými mramorovými deskami nahradí hladká kamenná řezaná dlažba. Zelené pásy po budovu muzea zůstanou zachovány, před muzeem však nahradí dva úzké záhony jedna ozeleněná plocha s alejí, která vznikne směrem na sever u hranice komunikace. Plocha před muzeem pak bude sloužit k pořádání nejrůznějších akcí, jako tomu bylo dříve," nastínil novou podobu náměstí Zdeněk Fišer.

Místo květináčů záhony s trvalkami

Po revitalizace by měly na náměstí vzniknout dvě zóny.

„Před radnicí u sochy T. G. Masaryka by se do budoucna měly konat akce oficiálního rázu, na kuželně pak komerční akce. Zároveň směrem k muzeu budou rozšířeny vánoční trhy a zavedeme zde rozvody elektrické energie," vysvětlil náměstek primátora. Náměstí by také mělo dostat nový mobiliář, veřejné osvětlení a mobilní lavičky, které budou sloužit při kulturních akcích.

„Z náměstí také zmizí nevzhledné betonové květináče, které nahradí záhony osázené trvalkami," doplnila náměstkyně primátora Ivana Hemerková.

Musí vyjít dotace

Náklady na úpravy náměstí by se měly vyšplhat ke dvaceti až třiceti milionům korun, až 85 % by mohly pokrýt dotace. Na podání žádosti má magistrát čas do konce dubna.

„Pokud budeme úspěšní a peníze se nám podaří získat, počítáme s ukončením projektu do května příštího roku," doplnil Zdeněk Fišer.

Město také do konce dubna podá žádost o dotaci na úpravy nádvoří zámku na Pernštýnském náměstí, kde má vzniknout letní scéna s pohyblivým zastřešením a hledištěm. Náklady se mají vyšplhat k jedenácti milionům korun. 

Jak vypadalo náměstí v minulosti?

Historický pohled na prostějovské náměstí z publikace Prostějov na starých pohlednicích

Historický pohled na prostějovské náměstí z publikace Prostějov na starých pohlednicích

Historické pohledy na prostějovské náměstí z publikace Prostějov na starých pohlednicích