Cestou na zahájení festivalu židovské kultury HA-MAKOM v Holešově, se v úterý odpoledne zastavil na krátkou návštěvu v Prostějově velvyslanec Státu Izrael Daniel Meron. Absolvoval zde pracovní oběd s primátorem, navštívil židovský hřbitov a také výstavu ke 115 letům prostějovského fotbalu.

Prostějov je městem s bohatou židovskou historií a významnými osobnostmi, jež se zasadily nejen o rozvoj této komunity, ale celého města, má na co navazovat. Například místo pracovního oběda v restauraci 4 Stories v prostějovském špalíčku nebylo vybráno náhodně.

Právě například dům, v němž se zmíněná restaurace nachází, patří k nejzachovalejším a nejlépe zrekonstruovaným v někdejším židovském ghettu.

V roce 1819 ho dal vystavět významný židovský továrník Feith Ehrenstamm, kterého ve dvoře domu připomíná pamětní tabule.

Aktuální snímky z lesů Drahanské vrchoviny. Rostou Hřiby smrkové, lišky nebo klouzci.
Na praváky už můžete vyrazit, ale žádně žně to nejsou
Autobusové nádraží v Konici
Zacíleno na Konici: strážníci pod drobnohledem aneb cítíte se ve městě bezpečně?

Poobědval s primátorem

Velvyslanec Meron poobědval s primátorem Františkem Jurou, Martou Sobotovou z Českého domu v Jeruzalémě a náměstkem Jiřím Rozehnalem.

Následně se návštěva vydala do muzea na fotbalovou výstavu. Výstava o prostějovské kopané zaujala Daniela Merona svým rozsahem i komplexností.

„Chtěl bych vyjádřit obdiv a poděkovat lidem, kteří ji připravovali. Nezapomněli ani na panel o prostějovském židovském fotbalovém klubu Makabi. Mimochodem, Maccabi jako značka sdružující různé sporty, funguje dodnes. Každé čtyři roky se konají mezinárodní hry, takzvaná Makabiáda, která shodou okolností začíná zrovna příští týden v Budapešti. Jistě i za přítomnosti českých sportovců,“ uvedl Meron.

Velvyslanec Daniel Meron a náměstek Jiří Rozehnal navštívili poté i starý židovský hřbitov v dnešní Studentské ulici.

„Velmi se zajímám o celou záležitost a po dnešní návštěvě a rozhovoru s představiteli města věřím, že se nám společným postupem podaří najít vhodné řešení, které bude respektovat jak posvátnost tohoto místa, tak umožní plynulý život v okolí,“ dodal závěrem Daniel Meron.

Ilustrační foto
Akční léto běží. Na co se na Prostějovsku ještě můžete těšit? Tady jsou tipy