Setkání s Basharem Akbikem zorganizovali prostějovští protifašističtí bojovníci.

Jeden z hlavních pořadatelů, Josef Liška, vysvětlil, proč se akce uskutečnila.

„Jde o seznámení s kulturou a historií země, která je kolébkou křesťanství. Také se zde bude mluvit o příčinách a průběhu současných událostí v Sýrii," sdělil na úvod desítkám účastníků besedy.

Syrský diplomat se následně vyjádřil k příčinám současné situace. V zemi se čtyři roky bojuje a na útěku jsou miliony lidí.

„Nebyla zde souvislost s tím, že byl v prezidentských volbách zvolený Asad. Nejednalo se o spontánní akci. Šlo o zahraniční zásah s cílem rozdělit a destabilizovat Blízký východ a severní Afriku. Výsledkem měly být vojensky a hospodářsky slabší státy," řekl k příčinám nejprve protestů a později bojů v Sýrii.

Během více než hodinového setkání se dočkal diplomat různorodých dotazů. Týkaly se i Islámského státu (IS), který aktuálně zaujímá i část Syrského území.

„Kdyby IS a její členové nepoužívala náboženství jako kryt, nedostávala by pomoc ze zahraničí. Na území Sýrie tato organizace podporu nemá. Lidé u nás dobře ví, že jde o deformaci skutečného poselství a obrazu islámu. V podání IS nejde o náboženství, ale o jeho špinění," uvedl na adresu Islámského státu, který se podle něj nemá šanci v Sýrii trvaleji uchytit.

Zároveň také vyzval ke zničení Islámského státu.

„Tito lidé neakceptují nic kromě jejich vlastního názoru. Nelze je než zničit. Jedinou cestou k tomu je, aby je zahraničí přestalo podporovat penězi a zbraněmi," řekl.

Kurdská otázka

Z obecenstva pak zazněla otázka i na Kurdy. Jejich milice se účastní v Iráku bojů proti Islámskému státu. Zároveň se však tento národ nachází i na území Sýrie.

„Někteří sní o nezávislém státu, ale nikdy v historii ho neměli. U nás se ale mají lépe než v některých jiných státech," sdělil.

Právě kurdskou otázku nakousl v diskuzi Jan Korbel, který se na setkání přišel podívat.

„Dlouhodobě sleduji dění u Kurdů a třeba boj jejich části proti Turecku. Skutečně si myslím, že v Sýrii jsou svobodnější než jinde," řekl Jan Korbel, který se podělil i o svůj názor na dění v Sýrii.

„Syrský konflikt mohl začít původně oprávněně demonstracemi za práva. Bohužel zvrtnutím ve válku se vytratil původní význam protestů. Na Sýrii jako takovou popravdě nemám jednoznačný názor," vyjádřil se.