„Domnívám se, že by na ní mohlo docházet ke kolizím mezi bruslaři, cyklisty a maminkami s kočárky,“ míní prostějovský starosta Jan Tesař (ODS). On sám prý po stávající polní cestě podél Hloučely, která je už teď na mapách značená jako cyklostezka, jezdí poměrně často. „Jede se po ní celkem dobře, ale raději bych každému doporučoval nasadit si na hlavu cyklistickou přilbu,“ vzkázal Prostějovanům.

Naproti tomu místostarosta Vlastimil Uchytil (ODS) je pro vybudování in-line stezky všemi deseti. „Maminky už jezdí na bruslích i s kočárky,“ reagoval s úsměvem na slova starosty.

I on si však podle svých slov uvědomuje jisté problémy, které jsou s projektem spojené. „Souběžně s Hloučelou vede vysokotlaké plynové potrubí, které stavbě brání. To bude potřeba posunout kousek dál,“ konstatoval místostarosta. Kvůli přeložce plynu ale mohou vzniknout problémy se soukromými majiteli tamních pozemků.

Protože nová stezka povede biokoridorem, bude muset splňovat jisté podmínky ve vztahu k životnímu prostředí. „Ochránci přírody a pracovníci prostějovského odboru životního prostředí se budou nejspíš bránit stavbě asfaltky a recyklát, který by snad bylo možné jako alternativu použít, je podle mých informací příliš drahý,“ konstatoval Jan Tesař.

Projekt in-line stezky bude tedy předmětem dalšího jednání mezi radními, úředníky a ochránci přírody. Pokud se představitelé Prostějova na podobě stezky dohodnou a současně se jim podaří získat na ni dotaci z unie, pak by se mohla začít stavět už příští rok.

Je možné, že časem nebude stezka s kvalitním povrchem končit u Tiché, ale až u plumlovské přehrady. Starosta Mostkovic Jan Dočkal považuje takový záměr, o němž se počátkem letošního roku zmínil prostějovský místostarosta Vlastimil Uchytil, za dobrý nápad a vítá jej.