„Provoz centra v sobotu a neděli není rentabilní,“ potvrdil Jiří Palán z Městského kulturního střediska, pod něhož správa informačního centra spadá.

„Měsíčně bychom museli dávat o 30 až 35 tisíc korun navíc, a na to nejsou peníze,“ upřesnil Palán.

Kromě financí je dalším důvodem omezení provozu infocentra i jeho nízká návštěvnost.

„Mimo sezonu je víkendový provoz zbytečný. Konice leží bokem a není pro lidi lákavou destinací,“ vysvětlila Radka Lexmanová z konického informačního centra. Její slova potvrdil i Jiří Palán.

„Naše město není zase tak turisticky atraktivní a o víkendu zavítá do infocentra jen několik lidí, které byste spočítali na prstech jedné ruky. Je tedy zbytečné, aby tam někdo celý den seděl,“ dodal.

Zklamaný turista

Někteří turisté mají ovšem výhrady.

„Informační centrum by mělo sloužit turistům, a ti jezdí i o víkendu. A místo toho, abych si koupil turistickou známku, tak tady najdu zamčené dveře,“ rozčiloval se Jaroslav Skála z Olomouce, který se s manželkou vydal v sobotu na prohlídku místního zámku.

„Není problém udělat prohlídky zámku pro organizované skupiny. Stačí se s námi domluvit a my vyjdeme výletníkům vstříc,“ argumentovala Radka Lexmanová.

Od začátku června do konce září nepřetržitě

Informační centrum začalo fungovat v Konici teprve před dvěma lety.

„První rok byl zkušební. Zjistili jsme, jaká je návštěvnost, a letos jsme si zažádali o finanční příspěvek, abychom mohli mít centrum otevřené přes léto každý den,“ potvrdil Palán.

Na nepřetržitý provoz turistického centra během hlavní sezony, který skončil k poslednímu zářijovému dni, město získalo dotaci ve výši padesáti tisíc korun z programu Podpora zkvalitnění služeb turistických informačních center v Olomouckém kraji.

„Od 1. června do konce září, tedy v hlavní sezonu, jsme měli otevřeno i o víkendu, a to od 9 do 17 hodin. Ale bez dotací nejsme schopni provoz udržet,“ potvrdila Radka Lexmanová z informačního centra. Od prvního října až do konce května příštího roku si tedy mohou návštěvníci pořídit propagační materiál či zjistit informace o kulturních akcích v regionu pouze od pondělí do pátku mezi 9 až 16 hodinou s tím, že od 12 hodin musí počítat s hodinovou pauzou.

HANA MASAŘÍKOVÁ