Letos v létě hygienici odebrali zatím patnáct vzorků zmrzliny. Hygiena také odebrala vzorky z drůbežího masa, syrových i tepelně upravených specialit, zeleninových salátů a cukrářských výrobků.

Výsledky jsou potěšující: žádné závažné závady kontrola neodhalila.

Prostějovští hygienici zavítali do míst po celém regionu.

„Z hlediska stravovacích služeb byly provedeny kontroly stravovacích provozů koupaliště Vrahovice, Stražisko a Aquapark Prostějov. Hygienické nedostatky zjištěny nebyly. Máme odebráno také patnáct vzorků zmrzliny, v jednom případě byl pozitivní vyšší nález bakterií Enterobacteriaceae. Provozovatel již dokladoval vyhovující výsledek laboratorního rozboru,“ upřesnila Zuzana Bartošová, vedoucí oddělení hygieny výživy v Prostějově.

Hygienické kontroly probíhají v průběhu celého roku podle přesného plánu. Od ledna 2019 udělila Krajská hygienická stanice na Prostějovsku zatím dvacet čtyři sankcí ve výši 103 500 korun, v rámci letní sezony se jednalo o částku 25 500 korun a to v devíti případech.

„Většinou se setkáváme s méně závažnými nedostatky, které se provozovatel snaží napravit v co nejkratším čase. Při zjištění závažných pochybení, které mohou být rizikem pro zdraví spotřebitelů, může být přistoupeno až k uzavření provozu,“ uvedla Zuzana Bartošová.

Pozor na málo propečené maso a neumyté nástroje

Hygienici dále prověřili restaurace a občerstvení kolem Plumlovské přehrady, v Mostkovicích, Čechách pod Kosířem i Konici. Ve většině případů se jedná o namátkové kontroly, takže provozovatel je návštěvou hygieniků překvapen.

„V gastronomii pracuji přes pětadvacet let. Hygienické kontroly vítám. Máme pod dozorem docela velký provoz, přes dvacet zaměstnanců, kteří musí kontrolovat mimo jiné i kvalitu potravin. Hygienici u nás byli na podzim a na jaře a nezjistili žádné nedostatky, tak snad se držíme dobře. Někdy je to těžké, ale dá se to zvládnout,“ prozradil Deníku jeden z provozovatelů prostějovské restaurace.

Špatným skladováním nebo nedostatečnou tepelnou úpravou potravin může dojít u citlivějších jedinců ke zdravotním problémům.

„V řadě případů to souvisí s chováním lidí – léto je období grilování, takže málo propečené maso nebo neumyté nástroje mohou způsobit více škody než užitku. Lidé si různá průjmová onemocnění dováží velmi často i z cest a dělají chyby při skladování a převozu potravin,“ uvedla Eva Kučerová z protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice v Prostějově.

Některé hygienické kontroly jsou vyslány i na udání. Od začátku roku přijala prostějovská hygienická stanice zatím dvanáct podnětů, převážně anonymů, vloni to bylo dvacet případů. Hygienici mohou provozovateli udělit blokovou pokutu na místě, a to do deseti tisíc korun. Pokud je problém větší, dojde k příkaznímu řízení.

„Sankce nemá být likvidační. Má mít především výchovný charakter,“ vysvětlila Zuzana Bartošová.