Jaké minimální podmínky by měla restaurační zahrádka splňovat? „Pevný stánek musí být napojen na vodu i odpad, mobilní lze řešit zásobníky. Hygienické vybavení pro návštěvníky u pevných stánků nesmí chybět, neboť užívání okolního porostu bývá častou stížností i u restaurací,“ řekla Jana Diblíková z oddělení hygieny výživy a předmětů běžného užívání krajské hygienické stanice.

„Kabiny TOI - TOI jsou vhodné tam, kde se jedná o krátkodobé využití v řádu dnů nebo posílení kapacity už stávajících WC při různých akcích,“ doplnila hygienička výčet pravidel.

I přes přísné podmínky v zákoně mohou ale vznikat takové stánky s venkovním posezením, které vzbuzují obavu z jejich dodržování. Podle ohlasu čtenářů se to týká například zahrádky poblíž železničního přejezdu na hranici Smetanových sadů a ulice Polská nebo na Schweitzerově ulici v oblasti Nových Sadů.
Hygienička k dodržování předpisů uvádí: „To, že ne všichni provozovatelé nám svou činnost oznámí, je pravda a spousta z nich si otevře zařízení jen tak, aby to zkusili. V kontrolním plánu pro rok 2007 pro hygienu výživy je úkol zkontrolovat všechna občerstvení. Záleží na personálních možnostech, ale rozhodně se snažíme vše stihnout.“

Podle našich informací se jeden případ v Olomouci právě řeší a byl postoupen stavebnímu úřadu.

Mnohdy mají taková zařízení také problémy s dodržováním nočního klidu, často vznikají mimo centrum blízko obytných čtvrtí. „Přes letní sezonu je případů rušení nočního klidu mnoho, v místech ulice Polské i Schweitzerovy se objevují poměrně často,“ říká k tomu mluvčí Městské policie Olomouc Lenka Prošková.