„Odebrané vzorky nepřekročily limit ve sledovaných ukazatelích. Nenašli jsme ani škodlivé mikroorganismy, které by mohly způsobit onemocnění,“ potvrdila Zuzana Bartošová z prostějovské hygienické stanice. Experti se zaměřili na zákusky, chlazené jídlo, pitnou vodu a sledovali i toxické látky v pokrmech.

„Zajímalo nás také, jak provozovatelé nakládají se syrovými vejci. Zda není salmonella v nich nebo v hotových pokrmech,“ podotkla Bartošová s tím, že zkoumali i obsah potravinářských barviv ve zmrzlině. Hygienici kromě toho sledovali dodržování předpisů.

„Všichni stánkaři, které jsme navštívili, dodržovali nařízení EU i naší legislativy. Kontrola se tedy obešla bez sankcí,“ konstatovala hygienička. Všechny stravovací provozy na Prostějovsku však podle ní nelze rozhodně dávat za příklad.

„Od ledna jsme v regionu museli udělit šestadvacet blokových pokut ve výši přes třiatřicet tisíc korun a další sankce, které dosáhly částky padesát sedm tisíc,“ zmínila se Bartošová. Bylo to podle ní hlavně kvůli problémům spojeným s osobní a provozní hygienou a nedodržováním hygienických zásad při skladování a výrobě jídel.