„Hygienický dozor jsme směrovali na provozovny stravovacích služeb,“ informovala Zuzana Bartošová z oddělení hygieny výživy a předmětů běžného užívání prostějovské hygienické stanice. Kontroly tak probíhaly v klasických hostincích, ve stravovacích zařízeních s odpoledním a nočním provozem i v restauracích s celoročním denním provozem.
„Narostl počet podnětů a stížností zákazníků na provozovny a tyto jsme řešili přednostně,“ upřesnila Bartošová. Hygienici se setkávali zejména s nedostatky v provozní hygieně, nedodržení technologické kázně a nedodržování záručních lhůt a doby spotřeby. „Od počátku roku jsme udělili osmdesát pět sankcí v provozovnách stravování,“ dodala Bartošová s tím, že celková peněžní výše je 185 500 korun.
Součástí hygienického dozoru je i odběr vzorků teplých i studených pokrmů, cukrářských výrobků a zmrzliny. „Všechny odebrané vzorky vyhovovaly mikrobiologickým limitům daných Evropskou unií,“ uzavřela Bartošová.