Zaměstnanci prostějovského odboru dopravy takový scénář nevylučují. Existuje hrozba, že se jižní spojka uzavře a řidiči budou muset jezdit jinudy. Lidé z odboru rozvoje a investic totiž v rámci procesu schvalování stavby nedoložili všechny potřebné dokumenty.

„Zda na té komunikaci bude zakázán provoz, netuším,“ konstatoval v pondělí referent pro silnice odboru dopravy Jaroslav Tůma.

„Chybí smlouvy o souhlasu několika vlastníků dotčených pozemků a studie, která má ukázat hlukovou zátěž okolních domů,“ upřesnil Miroslav Nakládal, šéf městského odboru dopravy. Dodal, že řízení o dodatečném povolení stavby přerušil jeho odbor do konce letošního roku.

Vedoucí odboru rozvoje a investic Antonín Zajíček říká, že specialisté změří hluk v okolí nové silnice během tohoto roku. „Je ale také potřeba vyjasnit situaci s jedním majitelem pozemku,“ potvrdil Zajíček s tím, že tento vlastník získal parcelu až v průběhu stavby.

„Snaží se toho využít a má vůči městu požadavky,“ tvrdí šéf odboru rozvoje s tím, že tato osoba požaduje jednání i o sousedních pozemcích.

Nespokojený Rudolf Sieb

Majitelem parcely je rakouský občan Rudolf Sieb. Právnička Gabriela Svozilová, která jej zastupuje, zdůrazňuje: „Pan Sieb získal pozemek pod komunikací asi před pěti lety v dědictví. Město si tuto skutečnost mohlo ověřit u soudu, ale neučinilo tak.“

Požadavky Rudolfa Sieba podle ní nejsou nijak přemrštěné. „Je potřeba si uvědomit, že pozemek má znaleckou hodnotu, ale ta je ze strany pana Sieba nevyužitelná, protože na něm byla bez jeho vědomí a svolení vybudována stavba,“ upozornila.

Zdůraznila, že rakouský majitel má upřímný zájem se s městem dohodnout. „Rozhodně není jeho cílem bránit využití komunikace. Jen nemůže souhlasit s tím, aby byl pozemek zastavěn bez jeho souhlasu,“ vysvětlila advokátka Svozilová.

Prostějovští politici přestřihli nad jižní spojkou pásku v září loňského roku. Na trasu vyrazil jako první šofér za řidítky mopedu a po něm začali komunikaci nesměle využívat i první řidiči osobních automobilů. Náklaďáky si tudy cestu zkracovat nesmějí. Cesta, která měla ulevit provozu v Drozdovické ulici a na vnitřním okruhu města, přetížená rozhodně není. (rh)

Prostějovský deník|Propagujte i svojí stránku