Podle mykologů stále rostou hřibovité houby. A hodně. Pozor by si ale lidé měli dát na muchomůrku zelenou, která se v regionu objevila zhruba před dvěma týdny. Lovci s košíky ji mohou zaměnit za žampion nebo bedlu. Letos v regionu zaznamenali odborníci 21 případů otrav.

„Na chalupě jsem v sobotu vyběhl do lesa a za dvě hodiny jsem měl košík plný praváků a suchohřibů. Konečně rostou. V sobotu vezmu dceru a půjdeme zase. Akorát manželku asi nepotěšíme, protože bude muset čistit, krájet, sušit a dusit,“ chlubil se houbařským úlovkem devětatřicetiletý Zdeněk Kobliha z Olomouce.

„Houbaři jsou spokojeni, protože roste hodně hřibovitých hub. Ale začala taky růst, asi před dvěma týdny, smrtelně jedovatá muchomůrka zelená a znovu se objevila muchomůrka tygrovaná. Lidé někdy sbírají žampion zápašný, který silně žloutne a způsobuje mírné otravy,“ varoval mykolog Bronislav Hlůza. Muchomůrkou zelenou se letos zatím nikdo v regionu neotrávil. „Počátkem prázdnin jsme měli několik případů otrav muchomůrkou tygrovanou či špatně uvařenými modráky,“ poznamenal profesor Hlůza.

Celkem v regionu zaznamenal 21 případů otrav houbami, což je v porovnání s loňskem méně než poloviční počet. „Bylo sucho, houby nerostly. Už rostou, tak se dá čekat, že případů přibude,“ obává se mykolog. V olomoucké fakultní nemocnici měli letos zatím jeden případ lehčí otravy a ten ani nesouvisel s letošní sezonou, jelikož pacient snědl zamražené houby. „Jiné roky máme v tuto dobu až deset případů,“ uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Mykolog Hlůza upozornil houbaře, aby byli střídmí a nad pochoutkou z hub na talíři mysleli na své zdraví. „Problémy mohou způsobit i přemaštěné houby. Opatrní by měli být ti, kteří mají potíže se žlučníkem, neměli by se přejídat houbových řízků,“ podotkl profesor Hlůza. Nižší teploty nad ránem ale možná nynější boom v lesích trochu zpomalí. „Pro růst hub ale není až tak důležitá teplota vzduchu, jako teplota půdy. I když je kolem nuly, půda nepromrzá a je o něco teplejší. Každopádně se ale růst trochu zpomalí,“ dodal mykolog.