V Šumperské nemocnici museli nedávno zachraňovat pět lidí, kteří se přiotrávili muchomůrkou tygrovanou. Přesnou příčinu otravy zjistil až mykolog z obsahu žaludku postižených houbařů. „Byly to dvě na sobě nezávislé rodiny. Jedna si jedovatou muchomůrku tygrovanou spletla s růžovkou a druhá s bedlou,“ řekl mykolog Bronislav Hlůza, který jed určoval.

Zdůraznil, že pokud už má člověk podezření, že snědl jedovatou houbu, je důležité, aby se mu lékařské pomoci dostalo co nejrychleji. „Pro urychlení léčení je také dobré vzít s sebou do nemocnice okrájené zbytky hub, trochu pokrmu z nich uvařeného anebo i zvratky. Léčba je mnohem snazší, když se ví, co otravu způsobilo,“ upozornil Hlůza.

Pro muchomůrku tygrovanou teď nastala ta pravá sezona. Není smrtelně jedovatá, člověk by jí musel sníst čtyři a půl až šest kilogramů, aby ho její jed zabil. V malém množství způsobuje zvracení, průjmy, ale i halucinace a poruchy vidění. „Kdysi jsem na sobě ten jed vyzkoušel, snědl jsem pár deka houby. Byl to pocit lehké opilosti, asi jako bych vypil několik piv,“ řekl mykolog Jiří Lazebníček, který každé pondělí vede mykologickou poradnu ve Vlastivědném muzeu v Olomouci.

V lesích začínají růst hřibovité houby, zejména hřib hnědý a žlutomasý a také muchomůrkyrůžovky. „Nic moc jiného zatím neroste. Je příliš velké sucho. Chtělo by to déšť eště při teplotě alespoň dvacet stupňů a do týdne budou lesy plné hub,“ řekl Lazebníček.