Oblíbené poutní místo na Hostýně je celoročním cílem nejen dalekých poutníků, ale také návštěvníků z blízkého okolí. Mnoho lidí tam také vyráží jen jednou za rok – a to právě na Štědrý den.

„Takhle nás to naučili rodiče. Jezdili jsme tady s nimi vždycky, když jsme byli malí. Každý rok na Štědrý den. Hezky jsme si vyšlápli kopec až nahoru, šli jsme na mši a potom zase zpátky domů. Když jsme se vrátili, bylo už odpoledne, tak jsme se akorát začínali chystat na štědrovečerní večeři. Aspoň nám to čekání na Ježíška hezky uteklo,” vzpomíná pan Jakub, který tuto tradici neporušil ani letos.

Tentokrát však v roli rodiče. „Snažím se tuhle tradici předat svým dětem. Snad to později předají zase jejich dětem,” usmívá se.

Stejně jako v předešlých letech bude v podloubí u Muzea Kroměřížska k vidění Bařinkův mechanický betlém.
Kam vyrazit na Kroměřížsku během svátků? Na betlémy, rockování či do kina

Tradice je tradice

Počasí však letos poutníkům na Štědrý den příliš nepřálo. Hostýn během dopoledne totiž zahalila mlha hustá natolik, že by se dala krájet. Místy tak šlo vidět jen na pár metrů. Návštěvníkům to však náladu nezkazilo.

„Je to sice škoda, ale nedá se nic dělat. Poslechnu si mši, pak se zahřeju něčím ostřejším a pojedu zase domů,” usmívá se další z poutníků.

Štědrovečerní mše v kroměřížském kostele Nanebevzetí Panny Marie
Kam na půlnoční? Vánoční bohoslužby v Kroměříži a okolí

Právě mše v bazilice Nanebevzetí Panny Marie byla lákadlem i pro další poutníky.

„Mše na Hostýně na Štědrý den je pro mě prostě vánoční tradice. Stejně jako stromek nebo kapr,” usmívá se paní Jiřina.

Kdo nestihl některou z dnešních mší, má možnost také v dalších dnech. Bohoslužby budou na Hostýně probíhat i během 1. a 2. svátku vánočního. A to vždy od 7:15, 9:30, 11:15 a 14:45.