ČOI během června, července a srpna v obou krajích zkontrolovala 148 provozoven veřejného stravování. „Závady jsme zjistili u pětasedmdesáti prodávajících, což je ve více než polovině restaurací. Ve stejném období loňského roku jsme nedostatky evidovali jen u pětačtyřiceti procent podnikatelů,“ sdělila Danuše Kotalová z ostravského inspektorátu ČOI.

Nejčastějším prohřeškem podnikatelů v pohostinství je poškození spotřebitele nesprávným účtováním, inspektoři v obou krajích odhalili 32 předražených nákupů. „Dvanáct prodávajících použilo k vážení kontrolních nákupů váhy s neplatným úředním ověřením. Ve dvaadvaceti případech podnikatelé zákazníky neinformovali o ceně výrobků, osm hostinských nevydalo na žádost spotřebitele účtenku,“ dodala Kotalová. Dalších sedm prodávajících neoznačilo provozovnu podle zákona o živnostenském podnikání.

Česká obchodní inspekce provozovatelům restauračních zařízení za prohřešky uložila 58 blokových pokut v celkové hodnotě 40 tisíc korun, se čtyřiadvaceti podnikateli zahájila správní řízení.