Jak to bude vypadat v praxi?

Ještě teplá směrnice jako první roztrpčila staré mazáky a ulejváky, protože jim sice dál hasiči nechají v oblíbené lidovce s názvem „Co jste hasiči" pivovárek shořet, ale oni si už budou muset vystačit místo rumu s vaječňákem.

Nařízení ministerstva fatálně zasáhne i trampskou písničku „Bedna od whisky". Tvůrci směrnice doporučují nahradit v ní pětkrát slovo whisky slovem griotka.Ilustrační foto

„Sice se to už nebude rýmovat, ale opatřením ve všech směrech musí být učiněno zadost a koza tak zůstane celá," slibuje si od tohoto kroku ministerský úředník Pepík Bezštamprle. V této souvislosti je s podivem, že se neozvali ochránci zvířat s připomínkou, že už mají dost toho, jak se v písničce „štípou" koně a napájejí se whisky (Pardon vlastně griotkou).

V klidu naopak mohou zůstat Tři sestry a příznivci jejich písně „Zelená". V pohodě si mohou dát svých sedm piv a jednu zelenou.

Na druhou stranu doslova nahraný je dětmi zbožňovaný trojlístek Maxim Turbulence. Podle Bezštamprleho byla pro ministerstvo jejich verze songu „Když náš táta hrál" s refrénem: Rum a džin a slivovička bílá, to byla vždycky jeho milá, cá, rá, rá …doslova oříškem.

„Doporučujeme tato tři inkriminovaná slova nahradit v textu spojením: Na, ná, na, ná, na, ná, bílá," nechal se slyšet Bezštamprle.

Velkou ranou je speciální prohibiční směrnice i pro fanoušky Jarka Nohavici.Ilustrační foto

„Je otřesné, že ani sám pan Nohavica si ve své smutné písničce „Zítra ráno v pět" nedá tu vodku na zdraví," stýská si fanoušek Luboš Lejboj.

„Bude si holt muset vystačit s úpravou: Až mě zítra ráno v pět ke zdi postaví, ještě si naposled dám curacao na zdraví," vyjádřil se nekompromisně úředník Bezštamprle.

S některými Nohavicovými texty ale na ministerstvu zdravotnictví problém nemají. Naopak, třeba z písně Pijte vodu, pijte pinou vodu a nepijte rum jsou úředníci doslova nadšení.

„Zde by druh alkoholu zmíněný ve vyhlášce mohl snad dokonce zůstat, neboť se jedná o jasnou a výslovnou podporu posledních kroků ministerstva zdravotnictví," míní Bezštamprle. (rok)

(Poznámka: Autor textu věří, že čtenáři přijmou text tak, jak byl zamýšlen, tedy jako zcela smyšlený. Jeho cílem je pobavit a nikoliv zlehčovat současnou tragickou situaci panující v souvislosti s otravami metanolem)