„Letošní dvanáctý ročník jsme standardně připravili ve spolupráci se zdejšími středními školami. Tentokrát máme rekord, protože poprvé je nás celkem sedm pořadatelů. Přibyla totiž škola Art Econ, kde se mimo jiné vyučuje grafika, fotografie, technika tisku a další," řekl Karel Trutnovský, vedoucí prostějovské hvězdárny.

Ve stánku Švehlovy střední školy polytechnické mohli návštěvníci vidět například zlato ve zkumavce.

„To rozpustíme dusičnan olovnatý v jedné kádince, ve druhé jodid draselný a oba roztoky se zahřejí k varu. Pak se dohromady slévají a směs se nechá krystalizovat. V kádince se usadí zlaté šupinky jodidu olovnatého," popisovala pokus učitelka Eva Gefingová.

Studenti v bílých pláštích ještě mimo jiné předvedli zájemcům bengálské ohně i barevnou fontánu, na stole stály různě zabarvené zkumavky pro vnímání intenzity barev.

Camera obscura

Předchůdkyni fotografického přístroje – cameru obscuru – měli zase na stánku Art Econu.

„Chtěli jsme aspoň něco předvést, a tak tu máme také ukázky linorytů, které se pak otisknou na plochu metodou tisku z výšky. Do této oblasti spadá i vynález knihtisku," vysvětlovala učitelka Veronika Tesaříková.

Zájemci postávali také u velkých dalekohledů, které na náměstí přivezli z hvězdárny.

„Tady to je dalekohled typu Newton, kterým pozorujeme sluneční skvrny," vysvětloval Jakub Kolář, budoucí student astrofyziky na Masarykově univerzitě v Brně.

„Sluneční povrch má teplotu asi 6 000 stupňů, stíny o 1 500 stupňů méně. Dalekohledem můžeme pozorovat také fakulové pole, teplejší místa na slunci, ale to dnes díky počasí nejde," dodal.

„Dalekohled typu Lunt zase slouží k pozorování chromosféry, tenké sluneční vrstvy, která se nachází hned za fotosférou, a slunečních erupcí," ukazoval na další přístroj.

Příroda místo esemesek

Mladí i starší přecházeli od stánku s jedněmi prezentacemi k dalším, čekali, až vyjde slunce, aby se na ně mohli podívat dalekohledem.

„Můj sen je, aby se lidé právě dívali víc do dalekohledu než do mobilu, a to hlavně ti mladí. Aby je víc bavila příroda než psaní esemesek," řekl Karel Trutnovský a současně upozornil na to, že na hvězdárně je k vidění speciální výstava.

„Takovou jsme u nás ještě neměli. Poprvé vystavujeme trojrozměrné objekty. Sklářská výtvarnice Alice Dostálová vytvořila různými technikami planety, po kterých putuje legendární Malý Princ," upřesnil Karel Trutnovský.

Marcela Žůrková