Celkem bylo k vidění 235 holubů a 56 holubů rysů. V sobotu byla navíc součástí speciální výstava králíků moravských bílých hnědookých, jež odchovali a vyšlechtili chovatelé z Prostějovska.

Na Prostějovsku je pouze dvacet jedna chovatelů holubů a stále jich ubývá. Proto se také okresní organizace Českého svazu chovatelů v Prostějově pod vedením předsedy Vratislava Slavíka rozhodla pro vybudování klubovny svazu pro mladé chovatele.

„V letošním roce se uskutečnila hrubá stavba klubovny. A to hlavně díky příspěvku Magistrátu města Prostějov a krajského úřadu," uvedl Vratislav Slavík a doufá tak ve zvýšení zájmu mladých lidí o chovatelství.Výstava holubů v Prostějově

„V klubovně bude přístup k internetu, taky nějaké přehrávače. Prostě to, co zajímá dnešní mládež," nastínil svoji představu klubovny předseda organizace, která snad bude co nejdříve dostavěná do finální podoby.

I přes zajímavost výstavy a pestrost vystavovaných holubů, je návštěvnost velmi nízká. Tradiční výstava holubů probíhá v Prostějově potom každý rok na prostějovské hody, kdy bývá návštěvnost o trochu vyšší.

„Asi před dvěma týdny jsem byl na výstavě holubů v Přerově, která byla celorepubliková. A to se nedá srovnávat. Tam byla spousta lidí, zatímco tady je to vždy slabší," svěřil se jeden z návštěvníků výstavy Antonín Lošťák.

Zajímavější je potom krajská výstava, které se zúčastňují organizace Českého svazu chovatelů všech okresů v Olomouckém kraji. Vystavuje se tam kromě holubů i drůbež a králici.

Prostějovští chovatelé se mohou pyšnit několika oceněními z letošní krajské výstavy.

Autorka: Tereza Lošťáková