Přes vyšší počet policistů kolem stadionu a pořadatelské služby v něm ale došlo na zranění a také ke škodám na majetku.

„Policisté dohlíželi na dodržování veřejného pořádku v okolí zimního stadionu a bezpečí asi 3 600 diváků. Z tohoto počtu bylo necelých tři sta fanoušků hostujícího celku z Přerova. Při tradičně emočně vypjatém zápasu došlo k několika drobným narušením veřejného pořádku a občanského soužití spočívajícím v házení předmětů a pyrotechniky mezi fanoušky obou klubů. Po ukončení zápasu policisté po dohodě s pořadateli dohlédli na bezpečné nastoupení přerovských fanoušků do přistavených autobusů," uvedl policejní mluvčí František Kořínek.

Dodal, že při této příležitosti policisté v několika případech použili hmaty a chvaty a slzotvorné prostředky. Při jejich použití nedošlo ke zranění lidí ani ke škodě na majetku.

V souvislosti s hokejovým utkáním však ke zraněním došlo.

„Jeden muž měl poraněnou ruku pyrotechnikou, kterou muž nestačil odhodit. Ke zranění druhého muže došlo u okružní křižovatky v Kostelecké ulici. Za dosud přesně nezjištěných okolností upadl na komunikaci, kde zůstal ležet v bezvědomí. Muže na místě ošetřila přivolaná Zdravotnická záchranná služba, která ho po ošetření převezla do olomoucké fakultní nemocnice," řekl policejní mluvčí.

Záchranáři řešili řadu zranění

Ke zraněním se vyjádřila také záchranná služba.

„Původně posádka sanitky vyjížděla k popálenému muži. U cesty pak nalezla bezvládného muže s úrazem hlavy a zhmožděninami v oblasti břicha a hrudníku. Po komplexní prohlídce, ošetření a zajištění byl jednatřicetiletý pacient převezen k navazující nemocniční péči na oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice Olomouc. U původně ohlášené události zasahovala další posádka z Prostějova. Ta po ošetření převezla devětadvacetiletého muže s poraněním prstů na oddělení traumatologie nemocnice v Prostějově," sdělil mluvčí Zdeněk Hošák.

Vyčíslovat škody pak budou na stadionu. Jeho správce Ivo Horák prozradil, že především sektor hostí neunikl běsnění některých diváků.

„Toalety jsou kompletně rozbité, škoda ale zatím není vyčíslená. K drobnějším škodám došlo také v sektoru domácích, třeba k utržení dřezu a poškození záchodů. Nejsou ale zdaleka takové jako v prostorech věnovaných přerovským fanouškům," vyjádřil se.

Posléze byl také konkrétnější ohledně škod. „Došlo k utržení plastových částí zařízení, i vytrhání rozvodů. Keramické části prostor poškozené nejsou," doplnil. Toalety přitom loni prošly nákladnou opravou.

Řádění fanoušků řešili i zastupitelé

V polovině února právě podobné dění v hledišti vyvolalo bouřlivou diskuzi na prostějovském zastupitelstvu. To se tehdy zabývalo právě dalšími penězi pro hokejový klub z městského rozpočtu.

Někteří z opozičních zastupitelů požadovali, aby došlo k vyplacení peněz pouze na základě toho, jak se nadále diváci budou chovat. Jedním ze zastupitelů pak byli fanoušci ničící stadion označeni za grázly. Nakonec však přítomní tři a půl milionu hokejistům schválili.

Jako rizikové hokejové zápasy prostějovských hokejistů obvykle policie vyhodnocuje souboje s Havířovem a Přerovem. Čas od času se přitom ukazuje, že oprávněně.

Třináctého února tohoto roku například policie vyklidila přerovský sektor fanoušků, když během derby hraného v Prostějově slovní přestřelky přerostly v házení předmětů a také ve zranění jedné z divaček. Dvacátého prosince roku 2014 pak těžkooděnci pro změnu zasahovali proti fanouškům Havířova. Zápas byl tehdy předčasně ukončený.