„Můj tatínek byl myslivec, takže zvěřinu jsme měli jako malí docela často a chutná mi. Doma ji ale běžně nepřipravuji a raději si počkám na zvěřinové hody. Nejvíc mi chutná jelen, kterého jsem měl jako steak i jako ragú, anebo si dám kančí řízek," řekl s úsměvem Tomáš Koláček z Prostějova.

Jelení na smětaně či kančí se šípkovou

Na ochutnání budou mít gurmáni čtyři dny a menu bude plné klasických jídel i specialit ze zvěřiny.

„V nabídce bude dančí steak na hříbkách, jelení kýta na smetaně s citronem a brusinkami, lovecký guláš, kančí kýta se šípkovou omáčkou, jelení ragú či pečené kančí kostky s červeným zelím a knedlíkem. Lidé budou moct ochutnat i zajíce na smetaně nebo na česneku," vyjmenovala některé dobroty z jídelního lístku majitelka restaurace Jitka Krajíčková.

Zvěřinové maso je dobře stravitelné, obsahuje málo tuku, a naopak velké množství zdraví potřebných prvků. A které je mezi lidmi nejoblíbenější?

„Nedá se jednoznačně říct, že lidé například dávají přednost jelenímu masu před srnčím. Nejčastěji si objednávají steaky a medailonky. Muži volí spíš těžší kuchyni a mají raději maso s knedlíky, ženy si dávají něco lehčího," řekla majitelka restaurace, v níž se ze zvěřinových hodů už stala tradice.

Nejdůležitější je nechat maso správně odležet

Dopřát si delikatesy ze zvěřiny nemusí lidé jen na zvěřinových hodech v restauracích. Podle odborníků ji zvládne upravit každý, stačí jen dodržovat určité zásady. Nejdůležitější z nich je nechat maso správně odležet.

„Zrání masa u zvěřiny probíhá pozvolna. Výjimkou je zvěřina získaná odstřelem při honu, protože obsahuje ve tkáních velké množství krve. Rychle se kazí a musí se co nejrychleji spotřebovat," uvedl kuchař Luboš Smékal.

Gurmáni si mohou pochutnat na zvěřinových delikatesách od čtvrtka do neděle, v sobotu jim k tomu zahraje cimbálová muzika z Uherského Hradiště. Kdo bude chtít ochutnat některou ze specialit, musí si rezervovat místo na telefonním čísle 702 318 000. (ham)

Jelení filé na rožni s bylinkovým máslem (4 porce)

Potraviny:

Jelení hřbet – 800 g

Máslo čerstvé – 40 g

Olej stolní – 40 g

Petrželová nať – 8 g

Kapary – 8 g

Citrón – 40 g

Hořčice – 20 g

Pepř mletý – 0,8 g

Sůl – 12 g

Jelení hřbet vykostíme, maso odblaníme a krájíme na řezy ve tvaru bifteku. Potom maso osolíme, opepříme a opečeme na rozpáleném oleji nebo na roštu. Na hotové filé klademe kolečko bylinkového másla, které upravíme vmícháním hořčice, citrónové šťávy, drobně sekané petrželové nati a kaparů do syrového másla. Jako přílohu podáváme smažené bramborové hranolky.