Hladina podzemních vod je letos nižší, než by měla být. Potvrzuje to i hydroložka z Českého hydrometeorolo­gického ústavu Lenka Černá.

„Podzemní vody jsou na Moravě na nižší úrovni než je v tomto období běžné. Nejedná se však o kritické hodnoty," upřesnila Černá.

Hůře než vrty jsou na tom prameny. „Hladiny podzemních vod jsou nižší než je v Olomouckém kraji dlouhodobý průměr. Vrty jsou na 80 až 90 procentech dlouhodobého průměru, což není nijak hrozné. Horší to mají prameny. Ty jsou jen na 60 až 70 procentech," vysvětlil hydrolog Vladimír Šala.

Spása? Na mnoha místech obecní vodovod

I kdyby však lidem z regionu ve studních došla voda, nemusí je to dnes už tolik trápit. Většina obcí je totiž napojena na vodovod, takže domácnosti mohou při nedostatku vody libovolně přepnout na vodu městskou.Nedostatek vody není v létě na Vyškovsku nic výjimečného, přesto mají obce většinou nefunkční studny. Ilustrační foto.

„Problémy s nedostatkem vody zatím nepociťujeme. Možnost napojit se na obecní vodu navíc dostali i chataři," sdělil starosta obce Ptení Jiří Porteš.

Podobně jsou na tom i v Němčicích nad Hanou. „Většina lidí, kteří využívají studny, je už napojena i na vodovod. Přestože víme o tom, že jsou hladiny podzemních vod nižší, s žádnými problémy v souvislosti s vysycháním studní jsme se nesetkali," sdělila starostka Němčic nad Hanou Ivana Dvořáková.

Poznatky od studnaře

Podle studnaře Václava Nerušila lidé využívají stále více městských vodovodů. „Ze studní berou vodu hlavně chataři nebo ti, kteří zatím pracují na novostavbě," upozornil Nerušil.

Studny jsou dnes tedy stále častěji jen jednou z možností, nikoliv jediným zdrojem vody. Přestože mnoho z nich vysychá, najdou se podle studnaře Nerušila i takové, které zůstávají stále velmi vydatné, hlavně však ve větších hloubkách. „Setkávám se ale i s mělkými studnami, které nedostatkem vody netrpí," popsal studnař.

Hladina podzemních vod přesto na většině míst klesá.

„Můj známý měří srážky a podle něj to, co naprší teď za pět let napršelo dříve už za čtyři roky a ten rok je znát. Navíc je to vidět i v půdě. Ta bývá po dešti zvlhlá hlavně na povrchu. Nedokáže vodu dostatečně vsáknout a tak se dříve vypaří," dodal Václav Nerušil.