„Úpravy vzhledu heren by měly odradit potencionální zájemce o hru před vstupem do provozovny. Tímto krokem chceme omezit hazard na území města a zabezpečit ochranu před negativními jevy, včetně ochrany dětí, mladistvých a sociálně vyloučených," vysvětlila náměstkyně primátora Alena Rašková.

Tažení proti lákadlu

Vyhláška má omezit lákavost heren.

„Provozovny musí svůj vzhled upravit tak, aby vnější plášť budovy neobsahoval statické a dynamické světelné reklamy s herními symboly, jackpoty a jackpotové displeje. Budou také zakázány veškeré reklamy na podávání alkoholických nápojů ke hře zdarma či se slevou, včetně reklamy na jakékoliv benefity," nastínila náměstkyně primátora Ivana Hemerková. Provozovatelé také budou muset zajistit zneprůhlednění výlohy, vstupu či oken, aby kolemjdoucí nemohli do heren nahlížet.

„Bylo by nejlepší, kdyby město herny zrušilo úplně. Rodinám, které žijí s člověkem závislým na automatech, by se určitě ulevilo. Lidé, kteří budou chtít hrát, si hernu najdou, ať je na ní reklama, nebo není," míní šestačtyřicetiletý Miroslav z Prostějova.

O zrušení videoloterijních teminálů magistrát však neuvažuje.

„Zrušení heren není řešení. Akorát by to vedlo ke vzniku černých heren," míní Alena Rašková.

Podobně to vidí i prostějovská senátorka Božena Sekaninová.

„Kdybychom herny zrušili úplně, tak lidé stejně nepřestanou hrát, akorát si k tomu zvolí jiné místo. Omezení hazardu by však mohlo pomoct i odsunutí heren pryč z centra města," nechala se slyšet senátorka.

Kdo hraje?

Závislosti na videoloterijních terminálech nepropadají jen lidé, kteří si zkouší tímto způsobem vydělat, ale i ti, pro které je hraní způsobem odreagování.

„Při kontrolách se nenašly nezletilé děti či lidé pobírající sociální dávky. Do heren nechodí sociálně slabí, ale lidé, pro které je hraní adrenalinem. Jsou to mnohdy úspěšní podnikatelé, kteří jsou na vrcholu kariéry," řekla Alena Rašková.

Z hazardu putují do městské kasy ročně desítky milionů korun. „Za první kvartál letošního roku máme zisk z hazardu sedm milionů korun, za stejné období před rokem to bylo 11,7 milionů," spočítal primátor města Miroslav Pišťák. (ham)