„Až když jsme odjížděli z olympiády, ptala se mě kolegyně: ´Zdeno, a měl tam někdo víc medailí než vy?´, usmál se trenér olympijského družstva z Nezamyslic Zdeněk Kroupa, který i v úterý marně přemýšlel, jestli je někdo s cennými kovy v Brně předčil.

„Myslím si, že kluci skutečně podali ty nejlepší výkony, jaké mohli dát, a to těch medailí mohlo být ještě víc," upozornil trenér družstva.

„Michal Krybus, náš nejlepší dálkař, byl ve skoku do dálky pátý, ale v kvalifikaci skočil dokonce 4, 40 metru, což je daleko víc než na domácích trénincích," uvedl Zdeněk Kroupa.Na fotografii klečí Michal Krybus, za ním jsou zleva sportovci František Sázavský, Ruda Dražovský, Ivan Daniel, Bohumír Trnka, Standa Šmok a Pavel Pořízka. V Horní řadě stojí zleva Josef Konečný a trenér Zdeněk Kroupa.

Michala Krybuse i tak těší hned dvě zlaté medaile. Z běhu na 100 metrů a ze štafety na 4×100 metrů.

„V běhu jsem měl hodně dobrý čas, ale bylo to tam drsné, protože tam byla velká konkurence. Šlo tam o centimetry," řekl devětadvacetiletý Michal Krybus, který běžel štafetu společně se sportovci Bohumírem Trnkou, Stanislavem Šmokem, nejmladším závodníkem z Nezamyslic, a Josefem Konečným.

Špičkovým, a zároveň nejstarším závodníkem z Domova na zámku, je šestapadesátiletý Pavel Pořízka, který v Brně běžel vzdálenost 400 metrů a vrhal koulí.

„V tom běhu mě nikdo nepředběhl," usmál se Pavel Pořízka, kterému běh vynesl zlatou medaili a vrh koulí stříbrnou.

„Pavel je špičkový sportovec. Ze skoku do dálky jsme přešli na vytrvalostní běh a musím říct, že 400 metrů třeba v roce 2000 uběhl za rovnou minutu. Když si vezmeme špičkové běžce, kteří tuto vzdálenost běží 15 vteřin, myslím, že ty jeho výkony jsou perfektní," uvedl trenér Zdeněk Kroupa, který je na své svěřence náležitě pyšný. Sportovci byli se svými výkony také spokojení, ale přiznali, že měli před každým startem trému.

„Bylo tam strašně moc fanoušků. Já musím říct, že jsem byl hodně nervózní, ale myslím, že se nám třepaly kolena všem," smál se Bohumír Trnka, který si odnesl zlato ze skoku do písku a štafety.

Zlatou, stříbrnou i bronzovou medaili si z brněnské olympiády odvezl Josef Konečný.

„Byl jsem druhý v dálce, zlato mám ze štafety a bronz mám z běhu na 100 metrů," informoval sportovec Josef Konečný. Bronz si odnesl i Rudolf Dražovský.

„Mám ho ze skoku do písku," neskrýval nadšení mladý sportovec.

Největším překvapením olympiády byl Libor, jak sportovci přezdívají Františkovi Sázavskému.

„Odvezl jsem si zlato za běh na sto metrů. Ve skoku do dálky jsem byl čtvrtý," usmál se muž přezdívaný Libor.

Sportovec Ivan Daniel, který má výbornou paměť na data, si sice nedovezl žádnou medaili, ale podle slov trenéra předvedl excelentní výkony, stejně jako všichni jeho kolegové.

„Jsem rád už jen za to, že dokázali běžet rovně na modrém mondu. Sice jsou mentálně postižení, ale svými výkony se dokážou rovnat zdravým sportovcům. Dokázali se popasovat i s nervozitou," byl v pondělí z výkonů svých svěřenců dojatý Zdeněk Kroupa. 

Mentálně postižení lidé z Domova na zámku pouze nesportují, bodují i ve zpěvu. V roce 2007 vytvořili jedenáctičlennou Zámeckou kapelu, která sbírá jedno ocenění za druhým. V jejich repertoáru kromě lidových písní, nechybí ani známé české a světové hity či rockové pecky. Jejich zpěv či hru na flétny a klávesy mohou lidé zaznamenat v sobotu v Čechách pod Kosířem. Stejně jako v minulých letech si je sem pozvali na Josefkol. Kapela složená z uživatelů domova, která se setkala s úspěchem i na Slovensku, by tu v sobotu měla vystoupit od 13 hodin.