Koulařská královna poprvé reprezentovala republiku v osmnácti letech na závodech olympijských nadějí Družba v tehdejším Německu v roce 1967, ve stejném roce poprvé startovala za republiku v ženách na mezistátním utkání s Maďarskem v Košicích, kde si zlepšila os.rekord na 14,60 metru a porazila obě Maďarky.

Poprvé se stala československou rekordmankou s výkonem 16,32 metru v roce 1970 při závodech v Ostravě. Patří k nejlepším koulařkám atletické historie a její rekord z haly 22,50 metru je po 38 letech stále platný.

„Je velmi milé, že paní Fibingerová dostala tak významné ocenění, určitě si ho zaslouží. Vrhání koulí se ve Víceměřicích drží stále. Jeden z našich klientů zvítězil na paralympiádě právě ve vrhu koulí a už tehdy se jeho úspěch spojoval s víceměřičskou rodačkou a sportovkyní Helenou Fibingerovou, která zvítězila na mistrovství světa ve stejné disciplíně. Myslím si, že jde v jejich šlépějích. Určitě je pro něj Helena Fibingerová velkým vzorem," řekla o středečním předávání státních medailí Marcela Burová, ředitelka víceměřičského Domova u rybníka, jehož klientem je i úspěšný paraolympionik ve vrhu koulí Josef Vlček

„Sledoval jsem zrovna tuto část předávání medailí a velmi mě to potěšilo. Je dobře, že ji ocenili a za celou obec mohu říct, že ji to moc přejeme. Doufám, že nezapomene na svou rodnou vesničku, kde měla část své rodiny. Pravidelně tady jezdí, protože zde má pochované prarodiče, tak ji třeba potkáme i letos o Dušičkách," řekl o slavné sportovkyni starosta Víceměřic Eduard Novotný.Josef Vlček, zlatý olympionik z Athén

Malá vesnice na jihu regionu má však více špičkových sportovců. Pokračovatelem tradice je Josef Vlček z Domova u rybníka ve Víceměřicích, který přivezl zlato ve vrhu koulí ze Světových letních her speciální olympiády. Hry se konaly na přelomu června a července 2011 v řeckých Aténách a paralympionik na nich hodil dvanáct metrů a patnáct centimetrů.

Zlatého medailistu 8. září přijala na Pražském hradě tehdejší první dáma České republiky Livia Klausová, která byla patronkou Českého hnutí speciálních olympiád. Josefa Vlčka do historických prostor Míčovny Pražského hradu pozvala spolu s dalšími účastníky Světových letních her speciální olympiády v Athénách.

„Paní Klausová nás uvítala projevem a každému z nás pak potřásla rukou. Snímky z Hradu, na kterých jsem i ve společnosti tanečního mistra Vlastimila Harapese, si zarámuji," usmál se.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU