Širší vedení hnutí ANO dnes vyzvalo hejtmany s poslaneckým mandátem, aby si vybrali - po vzoru hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové.

„Byli jsme vyzváni, abychom následovali paní Jermanovou a já tuto výzvu beru na vědomí. Zatím však nebudu činit žádné kroky, ale vyčkám, než se postaví vláda, která dostane důvěru. Poté se k tomu nějak postavím,“ sdělil Deníku Ladislav Okleštěk.

Vystoupení Dance Art Studia na charitativním Kabelkovém veletrhu Deníku v Olomouci
Olomouc zažije vzrušující taneční večer. Provede jím Marek Vašut
Rekonstrukce třídy 1. máje v Olomouci
Kdy pojedou tramvaje třídou 1. máje? Co bude před hotelem Palác?

Starostka v záloze: Jsem připravená

Pokud by se hejtman vzdal poslaneckého mandátu, nahradila by jej starostka Vranovic – Kelčic Irena Blažková.

Jak sdělila Deníku, od úterního odpoledne, kdy se křesla ve Sněmovně vzdala Jermanová, sledovala dění.

„Uvidíme, co bude. S panem Okleštkem jsem o situaci nehovořila. Pokud se rozhodne, jsem připravena poslanecký mandát převzít. Zatím je to předčasné,“ dodala.

Politolog Univerzity Palackého Pavel Šaradín čte postoj hejtmana tak, že politik jej spojuje s rozložením sněmovních výborů a komisí.

„Nechce nic uspěchat. Možná se chce aktivně podílet na konstiuování výborů a teprve poté se vzdá. Dříve nebo později to však bude muset udělat,“ sdělil.

Olomoucký primátor Antonín Staněk (ČSSD)
Primátor a čerstvý poslanec Staněk: Dva platy? Vidím prostor pro charitu

"Vím, na které dveře v Praze zaklepat"

Okleštěk v minulých dnech opakoval, že kombinace pozice hejtmana a poslance má výhody. Od jara, kdy se stal hejtmanem, obě funkce kloubí.

„Kumulaci funkcí jsem dříve u jiných kolegů kritizoval, teď ji zažívám na vlastní kůži jako hejtman a poslanec a musím popravdě říct, že mi poslanecký mandát obrovsky pomáhá, abych byl úspěšný hejtman a mohl prosazovat prospěšné věci pro obyvatele Olomouckého kraje,“ vzkázal den před sněmovními volbami voličům.

„Vím, na které dveře v Praze zaklepat a hlavně mě do těch dveří pustí,“ uvedl Okleštěk.

Šestapadesátiletý politik, který vedl kandidátku v Olomouckém kraji, získal ve sněmovních volbách 5 328 preferenčních hlasů.

Skončil však druhý na pásce - přeskočil jej Milan Brázdil, skokan posledních dvou sněmovních voleb, kterého region na kandidátce nechtěl, ale vedení jej na seznam vrátilo a byl nasazen jako šestka.

Hnutí ANO vyhrálo v Olomouckém kraji se ziskem 31,39 procent hlasů.

Milan Brázdil
"Nechtěný" volební skokan Brázdil opět první: Je to obrovská satisfakce
Kdo bude zastupovat Olomoucký kraj ve Sněmovně
Toto jsou vaši noví poslanci z Olomouckého kraje