Ekologická havárie má počátek v noci na pátek. Tehdy praskla v Seničce na Olomoucku nádrž s kejdou. Do potoka se následně vylilo zhruba 400 kubíků zkvašených exkrementů hospodářských zvířat.

SOUVISEJÍCÍ: Havárie na Blatě: uhynuly metráky ryb, i trofejní kusy

V sobotu lekly ryby v katastru Olšan u Prostějova. V úterý pak začali umírat ty v Klopotovicích.

„Doufáme, že kejda neohrozí život vodních organismů v Moravě," chmuřili se sportovní rybáři.

Shodli se na tom, že nespíš nejlepší by bylo nechat vodu vyhnít ve zdržích. Stavidla, jež vodu zadržují, jsou v Olšanech a u Těšetic.

Proti ale byli pracovníci ochrany životního prostředí. Upozornili, že blízko Blaty ve Vrbátkách je prameniště pitné vody a jímací území slouží i v Klopotovicích. Pokud by kejda v korytě potoka stála, hrozí podle jejich mínění zamoření těchto zdrojů.

Voda se naředí, koryto propláchne

Kompromis odborníci našli v ředění hnijící Blaty vodou z nádrží, které vlastní podnik Sigma Lutín.

„Voda se naředí, koryto propláchne. Je to asi nejlepší řešení," hodnotil olšanský starosta Milan Elfmark.

Sigma začala s průplachem říčky v úterý ve třináct hodin. Do potoka měla vypouštět po dvě hodiny 138 vteřinových litrů vody.

„Od splavu v Olšanech se dosud vyvezlo téměř dva a půl tisíce kubíků sedimentů znečištěných kejdou. Do potoka pod splavem se z hydrantu vehnalo téměř dva tisíce kubíků čisté vody," přblížil dosavadní práce na omezení škod napáchaných ekologickou havárií v úterý dopoledne olšanský starosta Milan Elfmark.

Rybáři škody napáchané kejdou zatím nedokážou odhadnout.

„Náhradu budeme požadovat," ubezpečil Ferdinad Svitek ze svazu sportovních rybářů v Tovačově.

Výsledky rozborů vody kontaminované řeky Blaty

V důsledku ekologické havárie na toku Blata odebrali pracovníci státního podniku Povodí Moravy dne 9.7.2012 vzorky vody. Tyto vzorky následně analyzovala vodohospodářská laboratoř Povodí Moravy. Z výsledků je zřejmé, že u obce Senička tok již nevykazuje zhoršenou kvalitu vody. Ve vzdutí jezu v Těšeticích byl kvůli zadrženému velkému množství kejdy zaznamenán pokles obsahu rozpuštěného kyslíku pod 1 mg/l. Obsahy organického znečištění a amoniaku jsou naopak extrémně vysoké. Tento negativní stav je patrný až po obec Stětovice. Nejhorší stav byl zjištěn v úseku Olšany u Prostějova – Štětovice. V době monitoringu (ve 13 hodin 9.7.2012) ještě vlna znečištění, vzhledem k nízkým průtokům a malé rychlosti proudění, nedosáhla k obci Klopotovice. Znečištění však postupuje dále po toku a dnes (10.7.2012) je tok Blata zasažen i pod touto obcí a blíží se k Tovačovu.

Další odběry provedeme ve středu 11.7.2012 a výsledky budou k dispozici 12.7.2012.

Gabriela Tomíčková, tisková mluvčí Povodí Moravy