I letos se tak u „sokolího“ občerstvení s touto mořskou pochoutkou tvořily fronty.

„Vždy mě lidé od toho zrazovali. Říkali, že Hanáci jako konzervativci chobotnice nikdy jíst nebudou. Ale ukázalo se, že si to skoro každý chce vyzkoušet a spousta lidí už chodí opakovaně,“ pochvaluje si Petr Sokol.

Zájem navíc podle něj každým rokem stoupá.

„Tentokrát jsme navýšili množství masa na sedm kilogramů. Prodali jsme všechno a prodali bychom ještě víc,“ prozradil Sokol s tím, že příště možná nabídne lidem jiné poldy moře.

„Bohužel se ukazuje, že v Dalmácii, odkud chobotnice vozíme, už docházejí, takže zvýšili cenu. Přemýšlím tedy o jiné mořské pochoutce, která to možná příště nahradí,“ zvažuje Sokol.

Na organizaci Restaurant day má hlavní podíl jeho žena Milada, která předsedá pořádajícímu Okrašlovacímu spolku. Sama ale paradoxně experimentům v kuchyni příliš neholduje.

„Musím se přiznat, že jsem chobotnice nikdy nejedla, ačkoli je s manželem a dětmi připravujeme. Jsem konzervativní a nenašla jsem k tomu nikdy odvahu,“ smála se Milada Sokolová.

Zbytek přítomných se ale experimentů rozhodně nebojí.

„Kdysi jsme tu měli i cvrčky a červíky a lidé všechno snědli. Lidé tady mají zájem ochutnávat exotické věci. Ten rozptyl jídel je tak veliký a zajímavý, že si tu každý něco najde,“ poznamenala předsedkyně Okrašlovacího spolku Prostějov.

Ta měla obavu, aby organizaci tradičního podniku nezkomplikovala probíhající rekonstrukce Národního domu. Oproti původním předpokladům se ale nakonec Restaurant day mohl opět uskutečnit v prostoru zahrádky.

„Obávali jsme se, že letní Restaurant day budeme muset udělat uvnitř, ale začátek rekonstrukce se posunul a nyní se opravuje jiná část. Jsme rádi, že jsme mohli být venku, protože je tu větší prostor,“ těšilo Sokolovou.

Zřejmě největší fronty se tvořily u stánku s domácími hamburgery, ale velký zájem byl i o zdravá jídla jako třeba o mrkvovou polévka s pomerančem.

„Máme skoro vyprodáno. Největší úspěch mělo dýňové menu. Sortiment obměňujeme podle období, protože vaříme ze sezónních surovin. Býváme tady pravidelně a moc se nám líbí ta atmosféra,“ chválila akci majitelka stánku Nikol Jehlářová.